Тел ес-Султан в Йерихон е добавен към списъка на ЮНЕСКО за световно наследство

...
Йерихон, окупираният Западен бряг – Тел ес-Султан е обявен за обект
Коментари Харесай

Йерихон, окупираният Западен бряг – Тел ес-Султан е обявен за обект на световното културно наследство в Палестина, като ООН го обяви „най-старият укрепен град в света“.

Ияд Хамдан, генерален директор на Министерството на туризма и антиките в Йерихон, каза пред Ал Джазира, че решението „укрепва палестинската идентичност и международното признание“.

Руините близо до древния град Йерихон в окупирания Западен бряг получиха специален статут, обявен в неделя на среща на Комитета на ООН за световно наследство на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) в Рияд, Саудитска Арабия.

Тел ес-Султан, овална могила, съдържаща доказателства за праисторическа човешка дейност, датираща от деветото хилядолетие пр. н. е. с многогодишен извор наблизо, е на 10 км (6 мили) северозападно от Мъртво море и на 1,5 км (почти една миля) северно на съвременния град Йерихон.

Намерени са и укрепителни стени и ровове, както и останки от дворци, стълбища и кули от неолита и бронзовата епоха.

Хамдан каза: „Тел ес-Султан е най-старото укрепено земеделско селище, в което палестинците са преминали от лов и събирачество към земеделие и опитомяване на животни.“

Междувременно Хани Нурелдин, професор по археология в университета Абу Дис в Йерусалим, каза, че мястото „потвърждава степента на значението на човешката цивилизация в Палестина“.

Тел ес-Султан е „изключителен случай... отличаващ се с преходното си измерение между етапите на лов и събиране на храна до стабилно селище, което притежава основните елементи на природните ресурси“, каза Нурелдин пред Ал Джазира.

Той „представлява гражданското развитие, което характеризира региона на Плодородния полумесец като цяло, Месопотамия и Леванта, през третото и второто хилядолетие пр. н. е.“, продължи той.

Креативността на обитателите на обекта, каза Нурелдин, „е отразена в погребалните ритуали, които включват декориране на човешки черепи с гладък слой мазилка, преди да бъдат боядисани с естествени цветове.“

Тел ес-Султан се присъединява към три други обекта на световното наследство в Палестина, определени от ООН: родното място на Исус, включително църквата на Рождество Христово и поклонническия път във Витлеем, стария град на Хеброн и „културния пейзаж“ на село Батир южно от Йерусалим.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР