Израелският министър-председател Нетаняху казва, че иска еритрейските мигранти, замесени в насилствени сблъсъци, да бъдат депортирани

...
ТЕЛ АВИВ, Израел (АП) — Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза
Коментари Харесай

ТЕЛ АВИВ, Израел (АП) — Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза в неделя, че иска еритрейските мигранти, замесени в насилствен сблъсък в Тел Авив, да бъдат да бъде депортиран незабавно и е наредил план за премахване на всички африкански мигранти в страната.

Забележките дойдоха ден след кървавите протести на съперничещи си групи еритрейци в Южен Тел Авив, при които бяха ранени десетки хора. Еритрейци, поддръжници и противници на правителството на Еритрея, се изправиха срещу строителен дървен материал, парчета метал и камъни, трошещи витрини и полицейски коли. Израелската полиция в екипировка за борба с безредици изстреля сълзотворен газ, шокови гранати и бойни патрони, докато полицаи на коне се опитваха да овладеят протестиращите.

Насилието в събота върна на преден план проблема с мигрантите, който отдавна разделя Израел. Неговото възраждане идва, когато Израел е раздран от плана на Нетаняху за цялостна съдебна реформа, а поддръжниците цитират въпроса с мигрантите като причина, поради която съдилищата трябва да бъдат овладени, заявявайки, че те са застанали на пътя на изтласкването на мигрантите.

„Искаме сурови мерки срещу бунтовниците, включително незабавно депортиране на онези, които са участвали“, каза Нетаняху на специална министерска среща, свикана за справяне с последиците от насилието. Той поиска министрите да му представят планове „за премахването на всички други незаконни проникнали лица“ и отбеляза в коментарите си, че Върховният съд е отменил някои мерки, предназначени да принудят мигрантите да напуснат.

Под. международното право, Израел не може насилствено да изпраща мигранти обратно в страна, където техният живот или свобода може да са изложени на риск.

Нетаняху каза в неделя, че не смята, че депортирането на поддръжници на еритрейското правителство би било проблем.

p>

Около 25 000 африкански мигранти живеят в Израел, главно от Судан и Еритрея, които твърдят, че са избягали от конфликт или репресии. Израел разпознава много малко лица като търсещи убежище, като в по-голямата си част ги разглежда като икономически мигранти и казва, че няма правно задължение да ги задържа.

Страната е опитала различни тактики, за да ги принуди да напуснат, включително изпращане на някои отдалечен затвор, задържащ част от заплатите им, докато не се съгласят да напуснат страната или предлага парични плащания на онези, които се съгласят да се преместят в друга страна, някъде в Африка. Критиците обвиняват правителството, че се опитва да принуди мигрантите да напуснат.

Поддръжниците на мигрантите казват, че Израел, страна, основана върху пепелта на Холокоста и изградена от еврейски бежанци, трябва да приветства онези, които търсят убежище. Противниците твърдят, че мигрантите са донесли престъпността в южните квартали на Тел Авив с ниски доходи, където са се заселили.

Сблъсъците дойдоха, когато поддръжниците на еритрейското правителство отбелязаха 30-ата годишнина от идването на власт на настоящия владетел, събитие, проведено близо до посолството на Еритрея в южната част на Тел Авив. Еритрея има едно от най-лошите досиета в света по отношение на правата на човека и мигрантите в Израел и на други места казват, че се страхуват от смъртта, ако се завърнат.

Критиците виждат плана на Нетаняху за цялостна съдебна реформа като заграбване на власт, целящо да отслаби съдилищата и да ги ограничи съдебен надзор върху правителствени решения и законодателство. Поддръжниците казват, че има за цел да възстанови властта на избраните законодатели и да овладее това, което според тях е интервенционистка и либерално ориентирана съдебна система.

—-

Следете глобалното отразяване на миграцията на AP на https ://apnews.com/hub/migration

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР