Текущи нужди, ремонт, покупка на кола. Това са водещите причини

...
Текущи нужди, ремонт, покупка на кола. Това са водещите причини
Коментари Харесай

Българите активно теглят кредити и мерките на централните банки не могат да ги спрат

Текущи потребности, ремонт, покупка на кола. Това са водещите аргументи за продължаващия взрив на потребителското кредитиране макар опитите на централните банки световно, и в частност Българска народна банка, да го охладят.

При жилищните заеми към този момент е налице закъснение, регистрират кредитните консултанти, които още от началото на предишното лято обърнаха внимание, че евентуалните купувачи на жилища с по-малки благоприятни условия се отхвърлиха от покупка поради повишените цени.

Последните данни на Българска народна банка демонстрират, че към края на август за пръв път темпът на напредък на кредитирането спада под 10%. В същото време обаче отпущането на заеми за семействата продължава да е в разгара си, като потребителските заеми порастват за година с малко над 14%, а при жилищните се доближават даже върхове от над 18.6%.

По информация на две от най-големите банки в страната няма смяна в мотивацията за изтегляне на заеми и в междинния размер от семействата по отношение на предходната година. Основно се взимат заеми за посрещане на настоящи потребности, ремонт и покупка на кола, показват от " Уникредит Булбанк " пред " Дневник ". В същото време междинният размер на заемите се усилва и към септември 2023 година е 17 502 лева, което е 5% растеж по отношение на 2022 г.

От ОББ, която към този момент е най-голямата по мярка на активите банка в страната, не се следят основни промени в аргументите за изтегляне на потребителски заеми по отношение на миналата 2022 година Причините в търсенето остават същите. Не се регистрира и смяна в междинния размер на отпусканите потребителски заеми, които се задържат на ниво от 21-22 хиляди лева.

През актуалната година семействата не престават да усещат въздействието на инфлацията върху фамилния бюджет. След покупката на ново жилище семействата търсят опция за в допълнение финансиране, с цел да се оправят с наличния фамилен бюджет. Чрез потребителски заем намират вид за довършителни работи на своето ново жилище и обзавеждане, както и за ремонтни действия за възстановяване, показват специалистите на ОББ.

Друг тип издирван от клиентите й потребителски заем е за сливане на отговорностите, рефинансиране и да получат по-добри финансови условия за погасяване, респективно още веднъж за усъвършенстване на фамилния бюджет. Не на последно място остава търсенето на потребителски заем за покупка на автомобил.

След като през лятото на предходната година Европейската централна банка стартира да покачва водещите лихви, незабавно заваляха прогнози, че това ще се придвижи върху лихвите на банките в България към края на годината или при започване на 2023 година С течение на времето се видя, че тази прогноза няма да се сбъдне, а минимално покачване стартира да се следи през тази година. Причината е в огромната ликвидност на банките от набрани средства в страната, което не я принуждава да се финансира на открито. Така резултатът се придвижва с огромна забавяне и в по-малка степен.

Лихвените проценти по заемите, изключително за тези, отпуснати в левове, остават доста конкурентни в България, защото банките реинвестират високата си ликвидност, разясняват пред " Дневник " от ОББ. Допълват, че по този метод ниските лихвени проценти по депозитите в действителност подкрепят икономическия напредък в страната и дават на фамилиите налично финансиране посредством заеми.

Експертите на " Уникредит Булбанк ", показват, че има три съществени фактора, които въздействат на търсенето на заеми за семейства. На първо място са увеличените разноски за ползване през последната година и половина (ремонти, покупка на автомобил и т.н.). На второ място е относително бавното нарастване на лихвените равнища по заеми. Разходите за лихви са надалеч по-ниски в България спрямо огромна част от страните в Европа. И не на последно място - високото равнище на претовареност принуждава работодателите да компенсират инфлацията с нарастване на трудовите хонорари, които разрешават на семействата да обслужват по-лесно употребените от тях заеми, допълват от институцията.

Кредитните размери не престават да порастват, защото лихвите по заемите остават конкурентни и покупката на жилище продължава да е добра опция на други вложения в актуалната среда. Така от ОББ изясняват върховете по отпуснатите жилищни заеми, което се вижда от статистиката на Българска народна банка. През август портфейлите на банките от този тип заеми се усилват с към 320 млн. лева, което е втората най-висока номинална стойност от 2008 година насам след нарастването от съвсем 360 млн. лева през юни. Средномесечно от началото на годината повишаването в размерите е с по 247 млн. лева спрямо 209 млн. лева за 2022 година В процентно изражение пък годишният растеж е най-голям от 2009 година насам - 18.67% към август. А сумарно ипотечните заеми в банковата система към този момент са съвсем 18.5 милиарда лева, сочат данните, представени от " Капитал ".

Наблюдението на екипа на " Уникредит Булбанк " е, че броят на заемите за покупка на неподвижен парцел се резервира подобен с 2022 година, само че се е нараснал междинният размер на един жилищен заем. Обяснението е в растежа на цените на недвижимите парцели, главно в огромните обитаеми места. Според статистиката на Агенцията по вписванията има спад в броя покупко-продажби с недвижими парцели, само че в доста по-малка степен в огромните градове. Купувачът на неподвижен парцел, в случай че не разполага със средствата, следва да ги вземе на заем от банка и при изискване че цената на парцела е по-висока от миналата година, то и размерът на търсения заем е по-висок, изясняват от банката.

Допълнителен фактор са лихвените равнища, които се усилват относително постепенно по отношение на предходната година, което резервира финансирането налично за семействата, споделят те.

Наблюденията на Тихомир Тошев, шеф на консултантската компания " Кредит център ", е, че кредитната интензивност се забавя дружно със забавянето и на пазара на жилища към този момент четвърто тримесечие. " Причината Българска народна банка да регистрира растежи в размерите жилищни заеми е в цените на парцелите, които набъбнаха доста през последните няколко години ", разяснява той пред " Дневник ". Ситуацията сега на пазара е такава, че се теглят по-малко, само че по-големи като размер заеми и размерът изтеглени заеми се усилва, добавя специалистът.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР