Текущата година ще е първата, в която загубите на вода

...
Текущата година ще е първата, в която загубите на вода
Коментари Харесай

Драстично са намалели загубите на вода

Текущата година ще е първата, в която загубите на вода по водопреносната мрежа ще са под 40%. През 2020 година те са били 41.63%, а за тази се планува те да са 39.8%, показват от сдружението. За съпоставяне, преди 10 години този % е бил близо 60%. " Под загуби се има поради количеството вода, която е постъпила в системата на София. От нея се изважда водата, която е фактурирана на клиенти. Всичко останало са общи загуби. Това е процентът. Има и точно систематизиране на другите видове загуби, само че това което имаме като ангажимент към регулатора е да понижим общите загуби под 40% и това ни е задачата за годината и считаме, че ще я реализираме ", сподели Станислав Станев, заместник-изпълнителен шеф на " Софийска вода ".

Сумата, която ще бъде вложена през настоящата година в създаване и рехабилитация на 42 км водопроводи и 3 км канализационна мрежа, ще е 38.9 млн. лева Ремонтите се синхронизират със Столична община. " Вече работим по ул. " Цар Шишман ". Там тръбите са над 100 години. Имам доста обекти, които планираме за това лято, само че задачата ни е минимални неудобства да ги осъществим ", добави Станев.

Усилено се работи и по дигитализирането на водомерите. " Много разчитаме на така наречен Smart Metering, посредством която да стигнем до премерване на крайната точка, която е точка на " Софийска вода ", така наречен приходни водомери. Отделно от това предлагаме на нашите клиенти самостоятелни водомери ", разяснява Васил Тренев, изпълнителен шеф на сдружението на концесионера - френската компания Veolia.

Към момента всички водомери на входа на системата са с отдалечено отчитане. Става дума за 200 зони в София. " От тази година създаваме и към този момент имаме над 120 водомера, които са с отдалечено отчитане на входовете на етажни благосъстоятелност или индустриални обекти. През настоящата година ще се опитаме да инсталираме сред 1000 и 2000 отдалечени водомера на обекти, в които ни е сложен достъпа. това е нашата приопитизация. Целта ни е в идващите години да разгърнем Smart Metering и да може в действително време да вършим баланс в една зона на София са постъпили избран брой пространствен метър вода денем и какъв брой от тях са отишли в приходните водомери. това е крайната ни цел, само че тя ще отнеме време, защото имаме над 110 000 водомера на територията на Столична община ", добави Станев.

Цената на водата за настоящата година остана без смяна, защото това е последната година от бизнес проекта, който обгръща интервала 2017-2021 гг. Новият бизнес проект най-вероятно " ще го внесем както е регламента и закона, първо в Столична община, с цел да спазим всички процедурни детайли от внасянето. Ще има и обществено разискване на бизнес проекта ни. Във връзка със забавянето и подготовката на бизнес проекта, още октомври 2020 година създадохме работна група и надлежно организация в " Софийска вода " за подготовка. Но при изискване, че липсват основни детайли от базата, върху която работим за подготовка на бизнес проекта, към момента не сме подготвени. Надявам се в най-кратки периоди да бъдем подготвени и да осъществим отговорностите си ", посочи Тренев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР