Текстилната индустрия е един от най-големите глобални замърсители. Затова е

...
Текстилната индустрия е един от най-големите глобални замърсители. Затова е
Коментари Харесай

Нова екотакса за дрехите: Как ще се отрази тя на текстилния бизнес

Текстилната промишленост е един от най-големите световни замърсители. Затова е извънредно значимо използването на кръгова стопанска система в този бранш от бизнеса. Това съобщи за Money.bg Невена Давидова, която е съветник в Българска асоциация " Кръгов текстил ".

" Интересен факт е, че парниковите излъчвания, генерирани от текстилната промишленост са повече от излъчванията на секторите авиация, ворски превоз и железопътен превоз ", акцентира специалистът.

Мястото на България към световните замърсители

Въпреки че у нас както потреблението, по този начин и производството на текстил не е мощно като в други огромни страни, сраната ни има принос към генерирането на текстилен боклук. Регулаторите в Европейски Съюз обръщат от ден на ден внимание на това.

" За България съответно мога да дам образец, че за последните 10 години потреблението на дрехи е повишено с 40%, а генерираният текстилен боклук с 50% - към 7 кг на човек е текстилният боклук единствено за една година "

Невена Давидова изяснява какво се крие зад понятието " кръгообразен текстил ". Най-общо казано тук са включени основни практики по разделното събиране на текстилния боклук, неговата вярна обработка, повторна приложимост и цялостното присъединяване на бизнеса и на страната в тези процеси. Не на последно място, значимо е законодателството.
 Само 2% от закупения у нас текстил се рециклира
Само 2% от закупения у нас текстил се рециклира

У нас няма организация по оползотворяването му

" Европейската комисия все по-сериозно работи против замърсяването на текстилната промишленост. Вече има десетки регулации, които засягат както поризводството и основаването на едни по-устойчиви артикули, по този начин и  последващата обработка на текстил, когато той към този момент не е необходим, когато се превърне  боклук ", разяснява Давидова.
 Снимка 647972
Източник:

Въвеждане на наложително разделно събиране и еко такса

През 2025-а година Брюксел вкарва наложително разделно събиране а текстилен боклук на територията на всяка страна от Европейски Съюз. Изграждането на сходна система обаче е обвързвана с редица законодателни промени, с обезпечаването на инфраструктура за разделно събиране и с дейното взаимоотношение сред институциите и бизнеса.

През есента Европарламентът би трябвало да вкара новите правила, които да бъдат пренесени в националното законодателство. Част от финансовото застраховане на новата система е въвждането на така наречен " еко такса " за представителите на текстилния бизнес.

" Тази такса ще визира освен производителите, а особено всички, които оперират на даден пазар. Все още не е ясно дали това ще е твърда сума или на процентна база ", изяснява Невена Давидова.

Тя разяснява, че новите регулации сигурно ще обиден част от бизнеса, изключително по-малкия. Тоест, както и при въвеждането на другите екологични процеси, ще оцелеят тези компании, които са най-адаптивни.

Личният образец

Според специалиста ролята на страната е да сътвори рамката и да структурира успеваемостта на процеса, само че персоналната отговорност и осъзнатост също е от основно значение. Впрочем, смяната в България към този момент се случва, въпреки и с дребни стъпки.

" Ето и един значим образец - единствено с 1 кг разделно изхвърлен текстил, който се равнява на едно палто или 2-3 чифта дънки, или 3-4 ризи или тениски, това трансформира естествения отпечатък и води до редица екологични спестявания. Този 1 кг е равностоен на количеството спестени излъчвания, равни на това една крушка да свети 8 месеца без спиране. Или 2 дни работа на един ледник. "
 Бъдещето на корабоплаването ще промени вечно международната текстилна промишленост
Бъдещето на корабоплаването ще промени вечно международната текстилна промишленост

Промените в международното мореплаване демонстрират едно друго бъдеще за търговията с облекла

По отношение на кръговите практики за текстила България има доста добре функционираща промишленост, която повече от 25 години се занимава с обработката на домакински текстил. Затова и консултантът в Българската асоциация " Кръгов текстил " Невена Давидова е оптимист, че страната ни ще продължи да бъде добър образец и след новите регулации.

Колкото до най-големите отличници по повод на намаляване на замърсяването на текстилната промишленост, това са Франция и скандинавските страни.

Гледайте целия диалог във видеото!
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР