Текстът на пиесата “Хага е писан от една украинка, която

...
Текстът на пиесата “Хага е писан от една украинка, която
Коментари Харесай

Стоев: Пиесата “Хага”- смесица от документални парчета във фантасмагория, базирана на реални събития

Текстът на пиесата “Хага ” е писан от една украинка, която е живяла и творяла в Русия. Наблюдавах и в обществен, и в политически проект по какъв начин се развиват нещата в България и бях в един спокоен смут. Казах си какво мога аз да направя. Тогава се появи този текст, комбинация от документални части, обединени в една измислица ”. Това съобщи създателят на пиесата “Хага ”, Галин Стоев, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Предстоящият сезон, с който ще отбележим 120 години Народен спектакъл “Иван Вазов ” ще стартира с пиесата на Галин Стоев “Хага ”, която ще се организира на 19 -ти и 20 -ти септември. “От през вчерашния ден билетите започнаха да се изкупуват, считам че до седмица - две към този момент няма да имаме свободни билети за премиерата ”, това зави шефът на Народния спектакъл “Иван Вазов ”, Васил Василев.

Галин Стоев, създателят на пиесата “Хага ”, съобщи, че в никакъв случай не е работил в спектакъл, с тематика, което е толкоз настояща в наши дни. “Нейният текст е писан от украинка, която е живяла и направила кариерата си в Москва. След 24-ти февруари 2022г. тя се разгласи срещу протичащото се в Украйна и нейното творчество бе свалено от съветска територия. През последните месеци следих и в обществен, и в политически проект по какъв начин се развиват нещата в България и бях в един спокоен смут. Казах си какво мога аз да направя. Тогава се появи този текст и този текст е комбинация от документални части текст на хора, които действително са споделили тези неща, единствено че тези части документален текст са обединени в една измислица. Въпросът е допустимо ли е от тези части материал да се направи художествена реалност и тя да бъде политическа ”, сподели още Галин Стоев. “Публиката е в обстановка, в която чака нещо да ѝ бъде обещано и казано. Понеже става дума за утопичен развой, за който не е несъмнено, че ще се случи и, че правото ще бъде възобновено, то аз си споделих, че театърът е едно от дребното места, на които можем да проведем подобен спор. Мисля че през днешния ден да се приказва за обич и трепетите на душата е доста хубаво, само че не стига и не може. Светът не е същият и текстът на пиесата “Хага ” ми даде опция да сложим пръст в раната и по едно и също време с това да се занимавам с нещото, което мога, а точно театъра. Тази комбинация е доста вдъхновяваща, избухлива и нямам никаква концепция каква ще е реакцията на феновете ”, съобщи още създателят на пиесата и продължи: “Шокиран съм от отсъствието на украински флагове от емблематични институции, не за друго, а с цел да се показва едно съпричастие към този народ, който страда в този момент. Аз не преставам да съпреживявам протичащото се от началото на войната- от 24-ти февруари 2022г. “Това, което забравяме постоянно е, че живеем в извънредно забавно време, то пренарежда напълно парадигмата на връзките ни, отваря нови полета за спор. За мотивацията ми да потегли да работя този текст мога да приказвам прекомерно дълго, само че в случай че би трябвало да го дефинирам, не бих траял в случай че не го бях направил. Обадих се във Френското министерство на културата, взех отпуск и ето ме тук, тъй като другояче не бих се погледнал в огледалото, в случай че не направя тази пиеса ”, сподели още създателят на “Хага ” Галин Стоев.


Актьорът Дарин Ангелов посочи, че е предизвикателство да работят по сюжет, който се случва през днешния ден и който се видоизменя всяка секунда. Благодарение на текста на пиесата “Хага ” ние няма да кажем какво би трябвало да се случи и направи, ние ще заявим: “Ей по този начин не трябва, културата и обществото ще заявят, че по този начин не може. Закриват се театри, реализатори, концерти единствено тъй като са последователи на нещо. Това е безумно, по тази причина е и предизвикателство да влезем в кожата на тези герои и да съпреживеем тяхната орис, ” сподели още артистът Дарин Ангелов, който ще вземе присъединяване в пиесата.

Пиесата “Хага ”, на която ще се насладят феновете през септември, е фикция, родена в главата на момиченце, което си играе в руините на познатото си всекидневие, към този момент унищожено от войната. Детското въображение разиграва на сцената арбитражен съд (вероятно Хагски) против военните закононарушения, в който банално-митични персонажи чакат своя развой.


Пиесата на украинската авторка Саша Денисова е гротескна, смешна и злокобна измислица, основана на действителни събития и хора, свързани с войната, която тече към този момент повече от година в Украйна. В текста се преплитат детайли от политическата и идеологическа действителност, фрагменти от документални военни истории и фамилни нещастия, като в същински политически спектакъл. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР