Текстът на диктовката е бил подменен с друг на националното

...
Текстът на диктовката е бил подменен с друг на националното
Коментари Харесай

Скандал! Подменили диктовката на малката матура в пловдивско...

Текстът на диктовката е бил сменен с различен на националното външно оценяване по български език и литература в 4. клас в село Богданица в Пловдивска област. Там стартират инспекции за какво децата не са работили по аудиофайла. За първи път тази година на изпита учениците слушаха диктор на запис, вместо текста да им чете квесторът в залата.

Междувременно МОН към този момент е потърсило дисциплинарна отговорност от шефове и квестори за сменени диктовки на националното външно оценяване по български език и литература за IV клас, което се организира на 27 май.

Установено е, че в 6 учебни заведения в страната на учениците не е пуснат изпратеният от МОН аудиофайл, а са диктувани напълно други текстове.

След инспекция на всички 57 307 писмени работи на четвъртокласниците са открити към 90 теста, които съдържат диктовки с текст, друг от този в изпитния аудиофайл.

Петима квестори от ОУ „ Стоян Михайловски “ във Варна са с предизвестие за уволняване. Причината е, че в две от изпитните зали децата са писали още веднъж пробната диктовка, която е била извършена през февруари.

За несбъднат надзор и позволени нарушавания със „ забележка “ е осъден шефът на ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ в село Старо Оряхово, община Долни чифлик в област Варна. С дисциплинарни санкции са и четирима членове на учебната изпитна комисия. В това учебно заведение са имали проблем с разархивирането на изпратения от МОН аудиофайл с диктовката. Без да алармират в министерството, те са употребили изпратен им от друго учебно заведение аудиофайл със напълно различен текст.

В столичното 159. ОУ „ Васил Левски “ изпитът в една от залите е извършен с аудиодиктовка на издателство, а не с текста от МОН. Квесторът в залата е с дисциплинарно наказване „ забележка “. На шефа на учебното заведение е наложена финансова глоба.

Диктовката е сменена също в главните учебни заведения „ Атанас Манчев “ в Айтос и в с. Богданица, област Пловдив, както и в СУ „ Алеко Константинов “ в Луковит. Там предстоят инспекции.

В хода на оценяването на писмените работи са открити също диктовки с почерк, друг от този при отговорите на другите въпроси от теста.

В други случаи диктовката не е пусната от изпратения аудиофайл. Вместо това тя е раздадена на четвъртокласниците на книжен притежател и те са я преписали дружно със знаците за пауза при четене.

Оценката от изпита по български език и литература в IV клас служи за определяне на самостоятелни пропуски и за разбори на резултатите от образованието на учебно и национално ниво.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР