Текстът е препечатан от Свободна Европа.Заместник-главният прокурор Иван Гешев е

...
Текстът е препечатан от Свободна Европа.Заместник-главният прокурор Иван Гешев е
Коментари Харесай

"Ако много протестират..." Има ли вероятност Иван Гешев да не стане главен прокурор

Текстът е препечатан от " Свободна Европа ".

Заместник-главният прокурор Иван Гешев е единствена кандидатура за поста на сегашния си началинк Сотир Цацаров. Номинацията му бе издигната от цялата прокурорска гилдия във Висш съдебен съвет и на процедура бе затвърдена от отхвърли на правосъдния министър Данаил Кирилов да предложи негов съперник за поста. И макар че министър-председателят Бойко Борисов обществено се дистанцира от процедурата, от ГЕРБ импровизирано разясняват, че " политическата квота " в кадровия орган на Темида ще застане зад Гешев. Към момента наподобява, че прокурорът, който разгласи, че не е последовател на разделянето на управляващите, сигурно ще получи 7-годишен мандат и ще седне в креслото с неограничените пълномощия на основен прокурор.

Но...

Въпреки че няма съперник, Иван Гешев е изправен пред няколко трудности. И най-голямото от тях е " дали ще има вълна от гражданско неодобрение, което да го свърже с ГЕРБ ". Това изясни източник на Свободна Европа от ръководещата партия. " Противно на упованията – въобще не е значимо дали президентът ще върне избора на Висш съдебен съвет. Ако сме сигурни, че Гешев няма да бъде пришит към нас – той ще бъде препотвърден. Но, в случай че оповестените за септември митинги са многолюдни, Бойко Борисов няма да разреши да повлияят на локалните избори ", описват от ГЕРБ.

Ето за какво в ръководещата партия обмислят и разновидността за различен, " допустим за всички " претендент. И прецизират, че " допустим за всички " значи да бъде признат освен от тях и сътрудниците им в ръководството, а и " от Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия ", и от Сотир Цацаров. " Няма какво да се лъжем – ясно е, че основният прокурор би трябвало да е координиран политически. Никой няма да го каже публично, само че няма по какъв начин да се случи без защита ", изясняват от ГЕРБ. Затова са и сигурни, че в случай че има " общо решение ", цялата парламентарна квота в съдийската гилдия на Висш съдебен съвет ще поддържа Гешев, макар че са излъчени от разнообразни партии.

" След Цацаров "

По неофициална информация на Свободна Европа представители на администрацията на президента са проучвали въможностите " съдиите на Българска социалистическа партия " да не гласоподават за " претендента на Цацаров и Борисов ", както го назовават. Този вид обаче се оказал нереалистичен, по тази причина в президентството обмислят да върнат на Висш съдебен съвет упования избор на Гешев през октомври. И защото в конституцията не е записан период, в който президентът е задължен да " пусне " или върне избора на Висш съдебен съвет, от институцията удостоверяват импровизирано, че " ще държат до последно ". Замисълът на сходен ход е да се изчака да изтече мандатът на Сотир Цацаров, който свършва през януари следващата година.

" Смятаме, че тогава лостовете на Цацаров ще са по-малки и в случай че това е по този начин, във Висш съдебен съвет няма всичко да се случва под строй, както беше номиниран Гешев ", изясняват от " Дондуков " 2.

" Може и различен "

От ГЕРБ споделят, че в случай че президентът върне избора на Висш съдебен съвет и в това време има цивилен митинги, каквито към този момент се провеждат от Инициатива " Правосъдие за всеки ", Бойко Борисов най-вероятно ще опита " да не му пришиват Гешев ". Очакването е тогава министър председателят да влияе и изборът на Гешев да не бъде препотвърден от Висш съдебен съвет, да стартира нова процедура с различен претендент и това да стане след локалните избори на 27 октомври.

" Разбира се, в случай че Цацаров доста упорства на Гешев, не е невероятно просто с новата процедура да се завоюва време и Гешев да бъде определен, като този път има официални съперници ", настояват от ГЕРБ. Като обаче не изключват и напълно нов претендент за поста.

Новата работа на Цацаров

Решаващо за крайният излаз на сюжета " нов основен прокурор " обаче се оказва бъдещото работно място на сегашния началник на държавното обвиняване.

Сред ръководещите настойчиво се приказва, че основният прокурор упорствал най-вече да стане дипломат. Източници на Свободна Европа и от Министерския съвет, и от президентската администрация, настояват че е получил " отвод " за това. " Второто предпочитание " на Цацаров било да оглави Инспектората към Висшия правосъден съвет. " Оттам може да управлява цялата правосъдна власт и най-много напълно публично – съда ", разясняват в ГЕРБ.

След оставката на Пламен Георгириев от КПКОНПИ обаче, председателското място в комисия " Антикорупция " е вакантно. " Преди това не бе по този начин, Георгиев бе непосредствен до Борисов и Цацаров можеше да изиска стола единствено на Теодора Точкова в правосъдния инспекторат. Сега обаче може да изиска и КПКОНПИ ", чакат в ГЕРБ.

" Разбира се, той (Борисов - б.р.) постоянно може да бави всичко за след изборите и да опита изборът на идващ основен прокурор да мине преди избирането на нов ръководител на КПКОНПИ, само че пък прокуратурата може да изиграе сериозна роля в един избор – знаем от Костинброд ", обянсяват от ГЕРБ.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (61)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР