Текстът е препечатан от Свободна Европа. Владимир Шопов е завършил

...
Текстът е препечатан от Свободна Европа. Владимир Шопов е завършил
Коментари Харесай

Драмата с Брекзит тепърва започва. И ще продължи почти 10 години

Текстът е препечатан от " Свободна Европа ". Владимир Шопов е приключил Лондонското учебно заведение по стопанска система и политически науки. Специализирал е в университетите в Оксфорд, Лондон, Калифорния, Пекин и в Ново учебно заведение за обществени проучвания, Ню Йорк. Бил е консултант по европейски въпроси на министъра на вътрешните работи (1997-1998 г.), консултант в Мисията на България към Европейски Съюз (1998-2001 г.), консултант на министъра на външните работи (2014 - 2016).

Настроението в локалния клуб в Ланели е минорно. Десетки служащи са се събрали за прощално пиво, откакто компанията за авто- и индустриални елементи " Шафлер " заяви, че над 220 от тях ще бъдат освободени. Причината е предстояща - Брекзит.

56-годишният Стюарт Джоунс е един от останалите без работа. След 34 години във компанията, той е изправен пред несигурността на непрекъснато свиващия се локален пазар на труда. Преди три години Уелс гласоподава с непредвиден възторг за овакантяване на Европейски Съюз и в този момент следствията на този избор застигнаха неговите поданици.

Всъщност през последните месеци мнозина се пробват да изчислят отрицателните резултати от Брекзит.

Група откриватели упорстват, че над 400 000 работни места са към този момент изгубени или застрашени.

Споровете за точните параметри на следствията ще продължат, само че сходни истории към този момент ежедневно пълнят новинарските бюлетини.

Противно на доста отзиви, драмата с Брекзит занапред стартира. Напълно евентуално е цялата история да отнеме съвсем десетилетие и то в случай, че напускането стане в обозримо бъдеще.

Сегашната драма е обвързвана с развода, като значителният политически диалог за бъдещите връзки занапред би трябвало да се случи. За него също няма никакво единодушие, разделянето не е просто за изискванията на овакантяване, само че и за дълбочината и параметрите на бъдещите връзки.

Само преди няколко дни сегашният министър председател, Борис Джонсън, позволи отдалечаване от евростандартите за трудова и екологична отбрана и незабавно бе заставен да замълчи, тъй като от всички направления започнаха да се чуват най-противоречиви отзиви и неодобрение. Партиите и фракциите вътре в тях имат радикално разнообразни позиции за бъдещото партньорство и няма никаква изясненост по какъв начин и по кое време ще има единодушие за това.

Самото договаряне на ново съглашение с голям брой търговски и политически детайли ще отнеме най-малко 3-4 години, след което следват ратификации в Европейския парламент, страните членки и даже районни парламенти. По този метод 2026 година може даже да се окаже оптимистичен вид. При това, в случай че всички в Европейски Съюз са съгласни с неизбежните взаимни отстъпки в новите връзки.

Окончателната форма на овакантяване на Европейски Съюз ще повлияе върху дълбочината на отрицателните последици, само че главният резултат е към този момент изцяло забележим. Англия претърпява репутационен срив и загуба на въздействие, сравними с годините на края на империята.

В политически проект, страната губи основна позиция, която не може да бъде обезщетена

през други формати или двустранна дипломация.

Британското участие в Европейски Съюз е исторически решаваща причина за вниманието, което получава от Съединени американски щати. Драматичното стесняване на вложенията в защита и боен потенциал пък ще й попречи да компенсира тази загуба на въздействие през НАТО. Това няма по какъв начин да се случи и през Г-7 и Г-20, които не престават да са по-скоро структури с лимитирани резултати, без значение от очакванията във връзка с последната.

Обещаваната икономическа химера също претърпява тежък конфликт с действителността. Съединени американски щати занапред слагат претенции, които целят да употребяват отслабената английска позиция, да вземем за пример, във връзка с достъпа до здравната система или пазара на храните. Япония и Южна Корея дадоха явен знак, че връзките им с Острова ще бъдат вторични по отношение на тези с Европейски Съюз.

Японците да вземем за пример побързаха да се възползват от отслабената позиция на Лондон и желаеха държавна помощ в подмяна на това да оставят най-малко част от автопроизводствата си в страната. Индия пък напряко унижи предходния министър председател, Тереза Мей, като й съобщи, че без визова либерализация изобщо няма да води диалози за задълбочаване на връзките. Китай е очевидно студен и няма никакво желание да сложи връзките с Лондон пред тези с Брюксел. Подобно на Съединени американски щати, Пекин също ще се опита да употребява отслабената позиция на британците и да получи голям брой отстъпки.

Обещанието за " връщане на контрола " последователно се трансформира в унизителна обиколка

в търсене на каквото другата страна е склонна да отпусне. Единствено куртоазията скрива тази нова действителност. На британците им лиши повече от две десетилетия, с цел да намерят своето място в следимперския си интервал. Всъщност, те по този начин и стигнаха до концепцията да се причислят към тогавашните европейски общности. Влязоха в тях като " болния човек " на тогавашна Европа, с прекомерно доста история и мъчно настояще.

Сегашният безпорядък подсказва, че нещо сходно им следва през идните години. В едно изявление преди няколко седмици буйна привърженичка на напускането трябваше да отговори на голям брой въпроси за следствията му. След прочут размисъл тя просто сподели: " Е, няма да е краят на света ". Сякаш без да осъзнава, тя заключи пътя, по който минават множеството нейни съидейници. Вече няма да чуете хиперболизираните обещания за " един самоуверен нов свят " пост-Брекзит, за безкрайните благоприятни условия на възобновения суверенитет.

Избрали да разсекат десетилетия на създавани връзки и връзки, на британците им следва да схванат тяхната полезност и цената на разрушаването им. Затова и все по-често ще чувате обезпокоеното очакване за едно излишно усложнено и нестабилно бъдеще. Политическите илюзии постоянно имат своята цена.

Всичко, което би трябвало да знаете за: След Брекзит (417)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР