Текстът е препечатан от Свободна Европа. Полина Паунова е политически

...
Текстът е препечатан от Свободна Европа. Полина Паунова е политически
Коментари Харесай

Колко е толерантна "една от най-толерантните държави"?

Текстът е препечатан от " Свободна Европа ". Полина Паунова е политически публицист, създател на седмичния подкаст " Превод в ефир " и рубриката " Говори Полина ".

Ако не беше международната преса, футболната среща в понеделник евентуално щеше да се преглежда в София като скръбен състезателен резултат за националния тим – 6 на 0 за Англия. Но непознатите издания разгледаха дуела по напълно различен метод. " Отровен бунар ", написа за националния стадион " Васил Левски " английският вестник " Гардиън ".

Премиерът Бойко Борисов оцени размерите на имиджовото злополучие за страната и написа коментар: " Недопустимо е България, която е една от най-толерантните страни в света, и хора от разнообразни етноси и религии живеят в мир, да се свързва с расизъм и ксенофобия ".

Проявите на разнообразни политически лица и институции обаче сочат друго – много постоянно общественият диалог е надалеч от " толераността ". А някои прояви на ксенофобия, расизъм и хомофобия даже са станали законна политическа позиция. Понякога и предизборни обещаня.

Шеги и смях

Много медии в България не просто не чуват ксенофобията, само че и я подклаждат. Това е забелязал и кореспондентът на " Гардиън " Барни Рони за държанието на публицистите и тяхното безгрижие към сходен проблем. " Час след края на мача българските публицисти можеха да бъдат видени по какъв начин се смеят и майтапят, посрещайки това ужасяващо шоу не със позор или страдание, а все едно, че беше, в най-лошия случай, стеснение ", написа " Гардиан ".

С смешки и плевел смях от публицистите, през недалечната 2010 година беше посрещнато и заключението на премиера Бойко Борисов, че в ГЕРБ " мъжете обичат дами, а дамите – мъже ". Разяснението за половите желания на партийците беше във връзка сигналите против Яне Янев (РЗС) за полов тормоз по отношение на мъж.

Думите му в последните години се припомняха няколко пъти, в това число и от Българска социалистическа партия. Повод беше отводът на всички парламентарни обединения да гласоподават Истанбулската спогодба, която съгласно техните тълкувания с понятието " джендър " въвеждала " трети пол ".

Ето за какво, когато приказваме за " толерантността " в България, би трябвало да имаме поради, че хомофобията от дълго време се е трансформирала в предизборно заричане. За информация могат да се видят единствено последните осъществявания на Волен Сидеров ( " Атака " ) в Българска национална телевизия, когато той насочи целия си възторг към половата ориентировка на Ангел Джамжазки (ВМРО). В резултат публичната медия забрани участията на Сидеров, само че нито партия, нито каквато и да е друга институция възрази, че сходна констатация – вярна или не – няма по какъв начин да бъде засегнатост. В отговор Джамбазки се закани да забрани гей прайда в София, в случай че стане кмет.

Когато прокуратурата се разсейва

Отново Джамбазки бе разследван през 2013 година от прокуратурата за подбудителство на принуждение и ненавист на расова основа. Разследването се водеше от Софийската районна прокуратура (СРП), а мотив за образуването му беше митинг против бежанците, потърсили леговище в България, под наслов " Шествие против имигрантското навлизане ". Разследването по този начин и не стигна до съда.

Две години по-късно Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) осъди България, приемайки, че не е защитила правото на изповядване на вяра. Поводът за присъдата бяха безредиците пред столичната джамия " Баня Башъ ", провокирани от депутати на " Атака " през 2011 година В претекстовете за решението бяха упоменати " бездействието на Министерство на вътрешните работи и неефективното следствие на прокуратурата ".

Важно събитие е, че по същото дело в Страсбург държавното управление подава мнение, съгласно което " последователите на " Атака " не са минали изискуемия най-малко на неучтивост " с държанието си при погрома. На Волен Сидеров по този начин и не му беше потърсена правосъдна отговорност у нас, а следствието с години се водеше против " незнаен причинител ".

Кога ромите станаха " роми "

Освен със случая пред столичната джамия, 2011 година е преломна за диалога за малцинствата в България с различен разгром – този в Катуница. След събитията там даже министър председателят Борисов разяснява, че Министерство на вътрешните работи " са изпуснали " обстановката. Медийни фрагменти посочваха, че футболни агитки над половин час вандалстват в ромския квартал, пред погледа на полицията, без тя да се намеси. Случаят е символен и с друго от 2011 година както медии, по този начин и политици започнаха да назовават намерено ромските малцинства в България " роми ".

През годините лексиката в " една от най-толерантните страни " (по Борисов) ескалира до степен, в която вицепремиер (Валери Симеонов) назова цялата ромска общественост " озверели човекоподобни ", а Върховният административен съд (ВАС) счете, че това не е дискриминация.

Бъдещ основен прокурор и двама служители

Месеци по-късно Комисия за отбрана от дискриминирането (КЗД) пък реши, че изявлението на единствения претендент за основен прокурор Иван Гешев, че и " ромите по този начин не вършат " не е дискриминация. Тези думи той прозинесе в телевизионно изявление във връзка мнения, правени от подсъдимата някогашна кметица на " Младост " Десислава Иванчева.

Сезирана поради дискриминационно изявление, обаче КЗД реши, че в думите на обвинителя няма проблем, тъй като " Гешев показва мнение по процесуалното държание на подсъдимо лице ".

" Такива начини на процесуална отбрана се упражняват от всички подсъдими ", твърди още КЗД, съгласно която изявлението на най-вероятния предстоящ основен прокурор е изцяло възможно.

Всъщност с подчертаната си заплеснатост и безучастие всевъзможни държавни органи – от прокуратура до най-висше политическо равнище (Министерския съвет), не просто предизвикват враждебната изразителност, а от време на време стават част от нея. В този смисъл символни са и два други случая, в които държавни служители интензивно насаждат ненавист.

Първият сходен е от 2012 година, когато чиновник в президентството, кръсти формален документ за ромската интеграция " mangali ". А вторият е напълно неотдавнашен: в който висшият служител в Министерството на защитата Александър Урумов, бе посочен като един от главните разпространители на клюки, всяващи суматоха в ромските махали. А слуховете са ясни – страната ще лишава деца и по неведоми пътища " норвежки джендъри " ще ги получат, с цел да " изкривят душeвността им ".

В последна сметка обстоятелствата демонстрират, че ненавистта в България към съвсем всевъзможен тип другост не е оригиналност. Стереотипните страхове, че ромите са лъжливи, гейовете – заразни, мюсюлманите – поробители, а норвежците крадат деца, са единствено дребна част от медийно използваните тематики преди значими събития у нас. Отново обстоятелствата сочат, че потреблението на множеството уплахи се случва не без помощ от институциите. А тя може да бъде даже единствено тяхното безучастие.

Ето за какво от вредата, нанесена преди два дни на националния стадион, има изгода. И тя е в това, че може да се случи диалог за това до каква степен е толерантна " една от най-толерантните страни ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Скандалът след мача България - Англия (14)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР