Текстът е част от темата на броя За колкото повече

...
Текстът е част от темата на броя За колкото повече
Коментари Харесай

Енергетиката: Усеща се като Русия

Текстът е част от тематиката на броя
За колкото повече пари става дума, толкоз по елементарно е да се обезпечи това, което е нужно. Владимир Путин добре знае това и през последните две десетилетия ловко използваше огромните енергийни планове първо да корумпира политици, а по-късно да направи подвластни и цели страни.

Резултатът е налице - даже в настоящия сериозен миг на войната в Украйна Москва съумява да извива ръцете на Европа посредством доставките на газ и нефт, до момента в който европейските водачи се гънат, съзнавайки, че точно те позволиха това. Достатъчно е единствено да посочим някогашния немски канцлер Герхард Шрьодер, който е на прехрана при " Газпром ", само че, несъмнено, е единствено върхът на айсберга - най-видимото в комплицираните стопански мрежи, които Кремъл построява през годините.

В България също има такива зависимости и те най-добре се виждат през огромния шлем на президента Георги Първанов - " Белене ", Бургас - Александруполис, " Южен поток " и договорът за отработеното нуклеарно гориво. След лек трус при идването на ГЕРБ на власт през 2009 година съветският шлем се намести и върху Бойко Борисов - с така наречен газов хъб " Балкан ", " Турски поток " и отново " Белене ". Все планове, от които България няма никаква изгода, само че осъществяването им е обвързвано с милиарди левове и най-много с повече съветско въздействие . Политическите подкупи се прикриват най-лесно в инфраструктурни планове.
Реклама Потокът на парите
България и Русия подписаха междуправителствено съглашение за построяването на " Южен поток " при започване на 2008 година - по време на тройната коалиция. Но учредяването на взаимното сдружение за " Южен поток България " стана при Борисов, през ноември 2010 година, по време на визитата на съветския министър председател Владимир Путин в София. Прогнозната цена за газопровода беше голяма - 4 милиарда евро. И това повдигна подозренията за корупционни схеми с присъединяване на български подизпълнители.

После, в края на ръководството на Пламен Орешарски, планът бе замразен, а Путин самичък го приключи - като не желаете, ще дам парите на различен ( " Турски поток " ). Това подейства " отрезвяващо " на българските управляващи и още през 2016 година Борисов стартира да приказва по какъв начин България би трябвало да стане газов хъб, да резервира директната си роля и така нататък Стигна се и до публично посещаване в Москва, след което беше форсиран съветският " Турски поток " през България. Дългото над 470 км газово трасе бе издигнато за една година, до момента в който три пъти по-късата газова връзка до Гърция, която се употребява с цялостната поддръжка и финансиране от Европейски Съюз, не стигна до средата.

Бързането обаче си имаше скрита цена . Освен екологичните вреди - унищоженото корито на река Вит, изсичането на гори по пътя на газопровода, замърсяването на питейната вода на Плевен и така нататък, с цел да вървят нещата бързо, бе ангажирана и армията. През 2020 година българските (натовски) войски са мобилизирани да обезпечат прекосяването на тежката техника за градежа на газопровода през река Янтра. Военните построяват модулен мост вид " платноход ", по който могат да минават даже и танкове. От Министерството на защитата оповестиха (след питане на bird.bg), че става дума за " услуга по цивилен контракт ", само че сума и контрагент не са посочени.

Друг е въпросът за позволените в България хиляди служащи от Русия и Беларус, както и за съветското финансиране на плана и авансово доставените съветски тръби. Това са все неща, които страната не би позволила без сериозен претекст.
Реклама Напъването за " Белене "
Подобна е историята и към АЕЦ " Белене ". През 2010 година за Борисов тя беше " един мочур ", за който ГЕРБ взеха решение за прекъсването на градежа му. После обаче Борисов си промени мнението на 180 градуса и стартира да приказва по какъв начин " Белене " можел да бъде един хубав план, който да сплоти съветски, американски и френски технологии, по какъв начин сме щели да останем без ток, в случай че не го построим, и какъв брой стопански преференциална щяла да бъде централата. И даже изтъкваше какви неимоверни старания поставя, с цел да се построи.

Най-показателното за това, че " Белене " не е стопански план, е идващото превръщане на Борисов. През 2020 година, когато започнаха митингите за оставката му и той стартира да губи поддръжка от западните сътрудници, централата внезапно беше забравена. Но започнаха усилени диалози за 7-и блок на АЕЦ " Козлодуй "... с американски технологии.

Като теглим чертата, през последните 20 години България стана доста по-зависима енергийно от Русия, пропусна да притегли частни вложители в бранша и да го модернизира. Последици, които в този момент мъчно се преодоляват.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР