Текстът е част от поредицата за планинския туризъм и управлението

...
Текстът е част от поредицата за планинския туризъм и управлението
Коментари Харесай

Хора от планината: Три хижарски истории

Текстът е част от поредицата за планинския туризъм и ръководството на планините , която " Капитал " пуска в няколко следващи дни.Вече излезли:

Реклама
Ако има специалност, която добре съчетава голям брой други в себе си, това е хижарството. От хижаря се чака да готви, чисти и поддържа материалната база; да строи, ремонтира и поправя всяка неправда. Хижарите оказват първа помощ на нуждаещите се - било то физическа или морална. Често са положителни слушатели и не по-лоши разказвачи на истории. Понякога са особняци. Има разлика сред тези във високата планина и другите - тук-там с авто достъп. Новите нормално потеглят с огромен възторг. Сред старите има митове - примери за хижарство. Някои - видяхме неотдавна, се изкушават и от политиката, само че те са единици. Като цяло е мъчно е хижарите да бъдат поставени под общ знаменател. Още повече - да бъдат разказани един по един.

Неотдавна по самодейност на новия УС на БТС специалността " хижар " за пръв път беше записана в класификатора на специалностите към общественото министерство - в категория идентична с тази на хотелиерите. За нея към момента липсват държавни просветителни условия и лицензирана стратегия, което попречва провеждането на образования. Решаването на казуса е в компетенциите на Националната организация за професионално обучение и образование. Но там наподобява приоритизират дилемите си и се твърди, че тази е останала по на назад във времето, защото става дума единствено за към 300 души в страната.

Най-общото, което може да се каже, е че това са хора, които правят тежък физически труд при сурови условия в интерес на обществото. Оприличават ги на заточеници в Сибир, и работят, както се споделя - макар изискванията на БТС. Избрахме да представим специалността през три обособени хижарски истории, без да претендираме за пълнота.
Реклама
Венци Златарев, който от 30 година живее и работи " Иван Вазов " - първата частна хижа в Рила
Източник: персонален списък
Личните търсения в измеренията на човешкия дух, както и любовта към природата и планината отвели Венци Златарев в хижа " Иван Вазов " през зимата на 1993 година В средата на този септември се навършиха 30 години, откогато живее и работи там. Постепенно хижата, на кръстопътя сред Седемте рилски езера, Мальовишкия дял с урдиния циркус и Рилския манастир, му става дом, а той - гражданин на планината.

" Хижарлъкът беше второстепенен. Това е данъкът, който заплащам, с цел да съм в планината, като неин гражданин ", споделя в този момент Венци. Натрупал е хижарски опит, с какъвто могат да се похвалят малко стопани на високопланински обекти. А хижа " Иван Вазов " към този момент и първата 100% частна хижа в Национален парк " Рила ". За разлика от другите сходни обекти във високата планина, към този момент 30 години работи целогодишно.

" Ако не беше станала частна - стихиите от дълго време да са я разрушили. И в случай че нямаше персонален, бездънен и дълготраен ангажимент тази хижа в никакъв случай нямаше да е това което е сега. Държавата нямаше нито административен, нито логистичен, нито човешки запас - с цел да я поддържа целогодишно и по тази причина беше и принудена да я продаде ", споделя притежателят й. Като прави ангажимента, че приватизацията не е универсално решение за всички хижи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР