текст data-component-name=редакторска бележка class=editor-note inline-placeholder data-article-gutter=true> Бележка на редактора: Версия

...
текст data-component-name=редакторска бележка class=editor-note inline-placeholder data-article-gutter=true> Бележка на редактора: Версия
Коментари Харесай

Звездният свидетел на прокурорите се готви да даде показания срещу Сам Банкман-Фрид

" текст " data-component-name= " редакторска записка " class= " editor-note inline-placeholder " data-article-gutter= " true " > Бележка на редактора: Версия на тази история се появи в бюлетина Nightcap на CNN Business. За да го получите във входящата си поща, регистрирайте се гратис тук.

Каролайн Елисън, 28-годишният звезден очевидец в един от най-внимателно следените процеси за измами в историята на Съединени американски щати, се чака да застане на позицията незабавно във вторник, с цел да предложи рядка визия за колапса предходната година на многомилиардна крипто империя.

Нейните показания са от решаващо значение за делото на прокурорите против Сам Банкман-Фрид, който те упрекват в образуване на скица за кражба на милиарди долари от потребителски сметки във FTX, неговата към този момент банкрутирала платформа за крипто търговия.

Елисън е един от тримата някогашни ръководители във вътрешния кръг на Банкман-Фрид, които от този момент са му обърнали тил, съгласявайки се да се признаят за отговорни и да сътрудничат на прокурорите с вярата да обезпечат по-лека присъда.

Сам Банкман-Фрайд слуша процеса по време на процеса си за машинация по отношение на колапса на FTX, банкрутиралата борса за криптовалути, във Федералния съд в Ню Йорк, Съединени американски щати, 6 октомври 2023 година, в тази схема от правосъдната зала. Сам Банкман-Фрайд слуша процеса по време на процеса си за машинация по отношение на колапса на FTX, банкрутиралата борса за криптовалути, във Федералния съд в Ню Йорк, Съединени американски щати, 6 октомври 2023 година, в тази схема от правосъдната зала. Джейн Розенберг/Ройтерс

Но Елисън, някогашният основен изпълнителен шеф на дъщерната компания на FTX Alameda Research, е може би вторият най-съществен човек в тази ситуация след Банкман-Фрид, който се призна за почтен и неведнъж се опитваше да разпръсне виновността за това, което той вижда като извънредно неприятни бизнес решения. в сравнение с машинация.

„ Знаех, че не е наред “

Като някогашен началник на Alameda – и като другарка на Bankman-Fried – още веднъж и още веднъж – Елисън е в неповторима позиция да свидетелства за това по какъв начин крипто бизнесът е излязъл отвън надзор и в последна сметка е изпаднал в неплатежоспособност.

Каролайн Елисън, някогашен основен изпълнителен шеф на Alameda Research. Каролайн Елисън, някогашен основен изпълнителен шеф на Alameda Research. carolinecapital/X

Случаят на прокурорите се основава на доказателства, че FTX и Alameda са били надълбоко преплетени финансово, макар многократните уверения от Bankman-Fried, че са обособени компании, работещи без значение една от друга. Реалността, споделят прокурорите, е, че SBF е основал и двете компании и ги е употребявал като своя персонална касичка. Казват, че с пари, изтеглени непосредствено от потребителски сметки на FTX, Bankman-Fried е харчил пари за първокласни недвижими парцели за себе си и фамилията си, правил е рискови залози на цифрови активи и е насочвал милиони долари дарения за политически акции в Съединени американски щати.

Елисън, приключила Станфорд със степен по математика, сподели пред съда на чуване през декември, че Аламеда е имала на практика неограничени благоприятни условия за заемане във FTX и че тя се е съгласила да пази връзките сред двете компании скрити от вложители и клиенти.

„ Наистина скърбя за това, което направих “, сподели Елисън. „ Знаех, че е неверно. “

Объркана сантиментална драма

Досега правосъдните заседатели, формирани от болшинство дами, са изслушвали извънредно мъже очевидци, постоянно говорещи обстойно и нашироко за техническите аспекти на бизнеса, разхождайки правосъдните заседатели през електронни таблици, повтаряйки определението за криптовалута, компютърен код и какво значи да носиш негативен баланс.

Елисън, въз основа на своите към този момент обществени трудове, може да предложи по-лично, сурово удостоверение. Вече детайли от нейната тежка връзка със SBF станаха обществени - не на последно място тъй като самият Банкман-Фрайд изтече част от персоналните й трудове на New York Times, акт, който в последна сметка го вкара в пандиза, откакто прокурорите твърдяха, че се е опитвал да сплаши Елисън преди експериментален интервал. (Адвокатите на SBF твърдяха, че това не е манипулиране на очевидци, а по-скоро опит за противопоставяне на „ токсична “ медийна среда, която е опетнила репутацията му).

Гари Уанг свидетелства по време на процеса за машинация против Сам Банкман-Фрайд по отношение на колапса на FTX, банкрутиралата борса за криптовалута, във Федералния съд в Ню Йорк, Съединени американски щати, 5 октомври 2023 година, в това схема от правосъдна зала. Гари Уанг свидетелства по време на процеса за машинация против Сам Банкман-Фрайд по отношение на колапса на FTX, банкрутиралата борса за криптовалута, във Федералния съд в Ню Йорк, Съединени американски щати, 5 октомври 2023 година, в тази схема от правосъдната зала. Джейн Розенберг/Ройтерс

В документ на Гугъл, адресиран до Bankman-Fried от пролетта на 2022 година, Елисън написа, че раздялата им е „ доста понижила “ вълнението й от работата й и че животът в Alameda „ се усеща прекомерно обвързван с вас по метод, който е мъчителен “.

Ключов миг под лупа

Прокурорите намекнаха в правосъдните документи, че една съответна среща, снимана в аудиозапис, ще бъде част от тяхната линия на разпит.

Докато Alameda се развиваше спираловидно предходната есен, Елисън сподели на чиновниците си, че фондът е взел пари назаем от сметки на клиенти на FTX, с цел да заплати на заемодателите. Според правосъдните документи, когато един чиновник пита кой е взел решението, Елисън дава отговор: „ Ъм… Сам, допускам. “

Настигам

Делото стартира предишния вторник във федералния съд в Манхатън и се чака да продължи до шест седмици. Прокурорите към този момент са показали доказателства, които наподобяват зле за Bankman-Fried, макар че отбраната към момента не е показала своето дело. За всичко, което сте пропуснали предходната седмица, наваксайте тук.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР