Друг водещ инвеститор в Силиконовата долина се разделя от бизнеса си в Китай, тъй като натискът расте

...
текст data-component-name=редакторска бележка class=editor-note inline-placeholder data-article-gutter=true> Бележка на редактора: Регистрирайте
Коментари Харесай

"текст" data-component-name="редакторска бележка" class="editor-note inline-placeholder" data-article-gutter="true"> Бележка на редактора: Регистрирайте се за бюлетина Meanwhile in China на CNN, който изследва какво трябва да знаете за възхода на страната и как той влияе върху света.

GGV Capital, известна фирма за рисков капитал от Силициевата долина, се превърна в последния голям инвеститор, който раздели операциите си в САЩ и Китай на отделни компании, тъй като напрежението между двете страни относно технологиите и геополитиката продължава да нараства.

Фирмата обяви в четвъртък, че ще раздели бизнеса си на две „напълно независими“ фирми с отделни нови марки, които не са разкрити.

Според компанията едната страна ще се концентрира върху Северна Америка, Латинска Америка, Европа, Израел и трансгранични сделки между САЩ и Индия, ръководени от екипи в Калифорния и Ню Йорк от управляващите партньори Глен Соломон, Ханс Тунг, Джеф Ричардс и Орен Юнгер .

Другата страна ще се фокусира върху Китай, Югоизточна Азия и Южна Азия, управлявана от централата си в Сингапур, от управляващите партньори Джени Лий и Джиксун Фу.

Съществуващите фондове на GGV, деноминирани в китайски юани, „ще продължат да се управляват независимо“ под неговата китайска марка Jiyuan Capital, се казва в съобщението.

В изявление фирмата приписва решението на факта, че „през последното десетилетие инвестиционният пейзаж се промени значително и работната среда стана много сложна“.

„На фона на тези нови реалности, GGV също се развива“, се добавя, без да се уточнява повече.

Преходът се очаква да приключи до края на първото тримесечие на следващата година.

Джени Лий, управляващ партньор на GGV Capital, на конференция в Сингапур през септември. Лий ще ръководи азиатската страна на бизнеса, тъй като тя се превръща в собствена фирма, според GGV. class= Джени Лий, управляващ партньор на GGV Capital, на конференция в Сингапур през септември. Лий ще ръководи азиатската страна на бизнеса, тъй като тя се превръща в собствена фирма, според GGV. Ore Huiying/Bloomberg/Getty Images

GGV Capital управлява приблизително 9,2 милиарда долара активи. Фирмата е известна с това, че подкрепя технологични компании по целия свят, като Alibaba (BABA), Airbnb (ABNB), Slack, собственика на TikTok ByteDance и китайския доставчик на услуги за превоз Didi.

Този ход идва, тъй като напрежението между САЩ и Китай продължава да влияе върху начина, по който бизнесът работи в двете най-големи икономики в света.

 НАС. и китайски национални знамена се веят пред сграда на компания в Шанхай, Китай, във вторник, 22 октомври 2013 г. class= Националните знамена на САЩ и Китай се веят пред сграда на компания в Шанхай, Китай, във вторник, 22 октомври 2013 г. Томохиро Осуми/Блумбърг/Гети изображения/Файл

Миналия месец администрацията на Байдън обяви, че ще ограничи инвестициите на американски фирми за рисков капитал и частни капиталови инвестиции, както и съвместни предприятия, в китайски изкуствен интелект, квантови изчисления и полупроводници.

Изпълнителната заповед ще влоши спада в сделките между Съединените щати и Китай и ще нанесе „сериозен удар“ на китайските стартиращи компании, казаха анализатори и инвеститори по-рано пред CNN.

Попитан дали редът на САЩ или по-широкото геополитическо напрежение е повлияло на решението му, GGV Capital отказа коментар.

Фирмата наскоро беше подложена на по-голям контрол от страна на американските законодатели.

През юли комисия на Камарата на представителите на САЩ заяви, че е изпратила писма до четири инвестиционни фирми, включително GGV, „изразявайки сериозна загриженост и изисквайки информация относно инвестициите на фирмите“ в компании за изкуствен интелект, чипове и квантови компютри в Китай.

Една спомената инвестиция беше GGV сделка с Megvii, разработчик на AI. Компанията е най-известна със своя софтуер за разпознаване на лица и отдавна е обвинявана в нарушения на човешките права срещу уйгури и други членове на мюсюлмански малцинствени групи в китайския регион Синдзян.

Мегви беше добавен към черния търговски списък на САЩ през 2019 г. заради проблема и преди това каза пред CNN, че няма „никакви основания“ за това решение.

 Табели с лого в централата на фирмата за инвестиции в рисков капитал Sequoia Capital, на Sand Hill Road в град Менло Парк в Силиконовата долина, Калифорния, 25 август 2016 г. (Снимка чрез Smith Collection/Gado/Getty Images). Знаци с лого в централата на инвестиционната фирма за рисков капитал Sequoia Capital, на Sand Hill Road в град Менло Парк в Силиконовата долина, Калифорния, 25 август 2016 г. (Снимка чрез Smith Collection/Gado/Getty Images). Smith Collection/Gado/Getty Images

Продължаващият натиск вече накара други фирми да разделят бизнеса си в САЩ и Китай тази година.

През юни водещата глобална фирма за рисков капитал Sequoia обяви подобно решение да ограничи операциите си в три субекта, които покриват Европа и Съединените щати; Китай; и Индия и Югоизточна Азия. Бизнесът й в Китай ще се управлява независимо под китайското име Hongshan.

Лидерите на фирмата от Силиконовата долина казаха по това време, че „стана все по-сложно да се управлява децентрализиран глобален инвестиционен бизнес“.

През август Dentons, водеща правна кантора, също каза, че нейното звено в Китай ще стане самостоятелно юридическо лице в отговор на новите китайски разпоредби, свързани с поверителността на данните, киберсигурността и контрола на капитала.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР