Текат драматични часове за здравето на българския патриарх Неофит.Духовниците призовават

...
Текат драматични часове за здравето на българския патриарх Неофит.Духовниците призовават
Коментари Харесай

Текат драматични часове за здравето на патриарх Неофит. Митрополит Григорий ще ръководи Синода

Текат трагични часове за здравето на българския патриарх Неофит.

Духовниците приканват вярващите да се молят за здравето на главата на БПЦ.

 

Тази заран българският патриарх Неофит е признат в болница, стана ясно от изненадващо известие на Светия Синод на Българската православна черква. 

В формалното известие се показва, че " Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит бе приет в болница във Военномедицинска академия (ВМА) – гр. София, във връзка на белодробно заболяване ”.

Епицентър. бг научи от свои източници, че главата на БПЦ от няколко дни е в тежко здравословно положение.
Но публична информация не беше да дадена.

През времето на отсъствието на патриарх Неофит най-възрасният от владиците - Великотърновският митрополит Григорий ще управлява по старшинство съвещанията на Синода. 

 

Последното съвещание на синода не е било водено от Негово Светейшество, а точно от митрополит Григорий.

Като пръв викарий на патриарха Поликарп пък е поел работата му в Софийската митрополия, написа " 24 часа ". Макар уставът на Българската православна черква да позволява избор на нов патриарх заради старческа отпадналост на настоящия, до тази догадка надали ще се стигне, защото Светата ни черква има явен механизъм за шерване на отговорност при заболяване на членовете на Светия синод.

 

“Не съм го виждал от месец ”, споделя брат му доцент Димитър Димитров пред вестник “България през днешния ден ”.

 

Патриархът не за първи път влиза в болница, като преди този момент беше настаняван в частни лечебни заведения. Този път той е признат във Военномедицинската академия и информацията за неговото положение е доста съществено защитавана в загадка, както изисква здравната нравственос и разпоредбите на здравното заведение. 

 

Пред NOVA Тивериополският свещеник Тихон изясни, че няма съвсем никаква информация за това по какъв начин е патриархът. „ Нищо не се знае, което не е добре, тъй като по този начин излизат доста спекулации, някои които много грозни ”, е неговото мнение.

 

Няколко пъти през годините се е случвало патриарх Неофит да влиза в болница поради разнообразни проблеми със здравето. „ Не е казус. Видно е, че той е, по този начин да се каже, безсилен ”, добави Тихон.

 

В последно време обаче патриархът рядко се демонстрира. Последното съвещание на Синода беше на 22 ноември, което не е било ръководено от него. „ Трябва да е бил признат някъде една седмица преди съвещанието, тъй като е трябвало да има време да се издаде пълномощие ”, посочи Тивериополският свещеник Тихон.

 

Отново на 22 ноември в Светия Синод бяха извършени и две срещи. Едната - с президента Румен Радев, а другата - с ръководителя на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски и депутата от Движението Йордан Цонев. От фотосите и на двете срещи се вижда, че патриархът отсъства. Силно усещане направи и това, че на храмовия празник на Патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски ” патриархът отсъстваше, което беше казус.

 

Последно патриарх Неофит беше публично забелязан на срещата си с досегашния кмет на София Йорданка Фандъкова. Преди това на служенията за посрещането на мощите на Св. Патриарх Евтимий. По традиция, патриарх Неофит отслужи и тържественото свещенодействие, с което се възвестява възкресението на Божия наследник.

 

Ето апела на Синода към вярващите да се молят за неговото излекуване.

 

“Обични в Господа братя и сестри,

Канцеларията на Светия Синод известява, че Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит бе приет в болница във Военномедицинска академия (ВМА) – гр. София, във връзка на белодробно заболяване.

Призоваваме клира и правилния боголюбив народ всесърдечно да се молят за бързото излекуване и възобновяване на Първосветителя на Родната ни Църква, както и да се приема за достоверна само информацията, оповестена от Светия Синод на БПЦ-БП ", написа в известието.

 

Българският патриарх Неофит е роден в София на 15 октомври 1945 година със светското име Симеон Николов Димитров. На 24 февруари 2013 година на Патриаршеския изборен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит беше определен за български патриарх и Софийски митрополит. Преди това той беше Доростоло-червенски и Русенски митрополит.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР