Тежкото пътнотранспортно произшествие от първите минути на 8 май в

...
Тежкото пътнотранспортно произшествие от първите минути на 8 май в
Коментари Харесай

ЕЦТП: Прикрива ли някой извършителя на тежкото ПТП в София с две жертви?

Тежкото пътнотранспортно произшествие от първите минути на 8 май в София, при което пометени от автомобил починаха момче на 23 години и момиче на 18, и двамата пешеходци, е породено от лидер, получил удостоверение на ръководство на моторно транспортно средство единствено преди два месеца и половина.

Това показват в позиция до медиите от Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП).

На мястото на случая на бул. " Сливница " в региона на кръстовището с бул. " Константин Величков " специалист на Европейския център за транспортни политики откри, че спирачният път на автомобила е близо 300 метра, което приказва за доста висока скорост . Следите от злополуката обаче са бързо и усърдно заличени и това повдига куп въпроси. Според очевидци жертвите са блъснати на две разнообразни места. Почти 12 часа по-късно обаче липсва ясна и точна информация от страна на органите и това поражда спекулации и подозрения за прикриване на обстоятелства .

Станалото е следващата съдбовна злополука с присъединяване на лидер със напълно най-малък стаж , което крещящо демонстрира значимостта от използването на разпоредба Н-12 от 5 август 2019 година. Тя се отнася за " реда за служебно проучване на тежките пътнотранспортни катастрофи, позволени от водачи, придобили дееспособност за ръководство на моторни транспортни средства от две години, и водачи на моторни транспортни средства за публичен транспорт или за лична сметка на пасажери и товари, и набелязване на ограничения за тяхното ограничение ".

Според член 9, алинея 1 на наредбата е планувано годишно в период до 1 май комисията по тази разпоредба да изготвя и разгласява разбор на данните за миналата година. Този разбор би трябвало наложително да включва оферти и ограничения за възстановяване на безопаността и придвижването по пътищата.

Досега обаче този разбор в никакъв случай не е бил оповестен в цялост! Миналата година анализът бе направен единствено от страна на Министерство на вътрешните работи без присъединяване на останалите институции, имащи отношение по закон към сигурността по пътищата.

През февруари тази година ЕЦТП предложи подпомагане посредством присъединяване на свои специалисти в правенето на отчета. Това обаче бе отказано с претекст, че в институциите има задоволително специалисти, които да приготвят документа за 2022 година. Пълен подобен обаче и до през днешния ден няма.

А в наредбата, в член 3, алинея 12 е планувано " при осъществяване на служебното проучване ръководителят на комисията по Н-12 да може да предложения за присъединяване в нейната работа представители на други дъжавни органи, невключени в състава й, представители на органи на локалното самоуправление, както и представители на други организации и сдружения, които имат отношение към сигурността на придвижването по пътищата ".

Липсата на цялостни отчети за последните три години води до неналичието на ограничения и предварителна защита по отношение на държанието на водачите с дребен стаж. А това без подозрение няма да докара до понижаване на броя тежки произшествия, като днешната.

ЕЦТП упорства за гласност на обстоятелствата по отношение на случая, както и за незабавни дейности от институциите по тематиката с младите водачи. В противоположен случай ще продължим единствено да четем статистики, до момента в който губим животи!

ЕЦТП изрича съболезнования на фамилиите на жертвите!
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР