Тежко и болезнено преживяват украинските тенисисти развяването на руски знамена

...
Тежко и болезнено преживяват украинските тенисисти развяването на руски знамена
Коментари Харесай

Тенис и геополитика. Какво се случва на Аустрелиън Оупън? frognews.bg

Тежко и мъчително претърпяват украинските тенисисти развяването на съветски флагове на трибуните на Аустрелиън Оупън. Организаторите не разрешиха съветски и беларуски флагове да се развяват по време на мачовете от Откритото тенис състезание на Австралия. Зрители обаче откриха метод да я заобиколят - разрешено е да се демонстрират флагове в и към Мелбърн парк. 

 

Именно там бе видян бащата на сръбския №1 Новак Джокович, който бе сниман да театралничи с почитатели, държащи съветски флагове. В четвъртък Tennis Australia заяви, че четирима души, развяващи неразрешените флагове, са били арестувани и разпитани от полицията.

 

На този декор в събота Елена Рибакина, родена рускиня, която стана гражданка на Казахстан преди пет години в подмяна на финансова поддръжка, и Арина Сабаленка от Беларус ще се срещнат за купата на сингъл при дамите. Мачът сигурно ще възобнови дебата за присъединяване на Русия и Беларус в спорта - полемика, която става все по-разгорещена през последните дни, както на този шампионат, по този начин и в целия свят. Победите на Рибакина и Сабаленка се случиха часове откакто се появиха видеоклипове на бащата на Джокович.

 

В сряда Международният олимпийски комитет даде ясно да се разбере, че има намерение да има спортисти от Русия и Беларус на Олимпийските игри през 2024 година в Париж. Този ход опонира на декларираните стремежи на украинския президент Володимир Зеленски, който лобира пред френския президент Еманюел Макрон по въпроса по-рано тази седмица.

Руски и беларуски спортисти също биха могли да се състезават в Азиатските игри по-късно тази година, които ще служат като олимпийска подготовка.

 

Геополитическата битка на Australian Open даже не се лимитира до войната в Украйна. Карен Хачанов от Русия който се изправя против Стефанос Циципас на полуфинал в петък, написа известия в поддръжка на народа на Нагорни Карабах. Районът е от дълго време оспорван анклав, който е дом на десетки хиляди етнически арменци в границите на интернационално приетите граници на Азербайджан, където през 2020 година се води пълномащабна война. От декември азербайджански деятели блокираха основен маршрут за доставки за Нагорни Карабах, причинявайки възходяща филантропична рецесия, пишат от " Ню Йорк Таймс ". 

 

Хачанов, който е от арменски генезис и е прекарал дълго време в страната, сподели в сряда, че " просто е желал да покаже мощ и поддръжка " на своя народ. 

 

Съобщенията на Хачанов накараха чиновници в Азербайджан да пишат до Международната федерация по тенис с искане за наказване.

 

Всичко това върна тениса там, където беше предишното лято на Уимбълдън. Турнирът, дружно с Асоциацията по тенис на трева, не разрешиха на играчите да вземат участие в най-престижното събитие в спорта и водещите шампионати във Англия.

Изглежда това още дълго време ще е по този начин. Уимбълдън и Асоциацията по тенис на трева разискват дали да позволен присъединяване на играчите от Беларус и Русия тази година. Решение се чака през идващите седмици. Уимбълдън беше единственият шампионат от Големия шлем, който им забрани да вземат участие.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР