Тежките търговски спорове подкопават световната икономика, която ще се изправи

...
Тежките търговски спорове подкопават световната икономика, която ще се изправи
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Търговските конфликти подкопават световната икономика

Тежките търговски разногласия подкопават международната стопанска система, която ще се изправи пред най-бавния си напредък от близо десетилетие. Това съобщи новият шеф на МВФ Кристалина Георгиева в първата си тирада като ръководещ шеф на Международния валутен фонд.

 © БГНЕС
Изследванията демонстрират, че въздействието на комерсиалните спорове се разгръща на всички места и страните би трябвало да са подготвени да отговорят в унисон с вливането на пари, добави Георгиева. Тя прикани за увеличение на налозите върху въглеродните излъчвания за справяне с другото предизвикателство пред световната стопанска система: изменението на климата.
Кристалина Георгиева, шеф на МВФ: През 2019 година чакаме по-бавен напредък в 90% от света. Глобалната стопанска система в този момент е в синхронизирано закъснение. Това значи, че тази година растежът ще падне до най-ниския си ритъм от началото на десетилетието.  © БГНЕС
За световната стопанска система кумулативният резултат от комерсиалните спорове може да значи загуба от към 700 милиарда $ до 2020 година или към 0,8% от Брутният вътрешен продукт, изясни Георгиева.

Тя се базира на проучвания на МВФ, съгласно които вторичните резултати като загубата на доверие и реакциите на финансовите пазари – са доста по-големи от тези на директното икономическо влияние на митата.

Много стопански системи разчитат на централните банки и ниските лихви, с цел да поддържат икономическата агресия, само че задържането на ниските равнища прекомерно дълго може да докара до рисково държание на вложителите, предизвести Георгиева.
 © БГНЕС
Тя сподели още, че оправянето с рецесията с климатичните промени ще изисква смяна в националните данъчни системи, която включва огромно нарастване на данъците върху въглеродните излъчвания.
Кристалина Георгиева, шеф на МВФ: Това е рецесия, при която никой не е ваксиниран и всеки носи отговорност за дейностите си. Ограничаването на световното стопляне до безвредно равнище изисква доста по-висока цена на въглерода.
При сегашната междинна цена на въглерода от 2 $ на звук, има дребен тласък да се направи преход към нови форми на сила. Тези нови данъчни доходи могат да бъдат употребявани за намаляване на вредите и да поддържат вложенията в чистата енергийна инфраструктура, която ще помогне на планетата да се излекува, изясни Кристалина Георгиева.
 © БГНЕС  Предизвикателствата пред Кристалина Георгиева като нов шеф на МВФ Предизвикателствата пред Кристалина Георгиева като нов шеф на МВФ
Безспорно една от най-значимите вести от началото на седмицата е стъпването в служба на Кристалина Георгиева в МВФ. Тя е първият водач на организа...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР