Тежка остава ситуацията в карловските село Богдан и Каравелово. Седем

...
Тежка остава ситуацията в карловските село Богдан и Каравелово. Седем
Коментари Харесай

36 души са били евакуирани от Каравелово и Богдан заради наводнението

Тежка остава обстановката в карловските село Богдан и Каравелово. Седем общо са селата в региона, които са оповестили отчасти бедствено състояние. В село Каравелово преди обед дойде и президентът Румен Радев. Той се срещна с потърпевши от наводненията хора.

Вижте и още във включването на Николай Райшинов.

36 души са изведените с лодки и посредством разнообразни алпийски техники в региона на Каравелово и Богдан тази нощ. 90-годишна жена е измежду тях, сега за нея се грижи Спешна помощ. Всички нуждаещи се от заслон и храна са настанени и нахранени, хората, които имат потребност от здравна помощ са настанени в общинската болница в Карлово, само че това са пациенти с хронични болести и няма потърпевши от водната буря. Днес ще бъде построен и краткотраен мост, с цел да може да се достави вода и храна на откъснатите елементи от Богдан и Каравелово.

Критична остава ситуацията в карловските села, потърпевши от наводнението. Хората към този момент не са застрашени, само че са обезверени от вредите, нанесени на домовете и имуществото им. За благополучие, горните етажи на къщите са ги избавили от по-тежки произшествия.

Вашето семейство е било изложено на риск?

" Било е на тавана на тази къща. С майка ми, снахата и детето - на годинка и половина. От Гражданска отбрана са ги избавили. Не знам по какъв начин са ги избавили. Много съм им признателен! ", описа Нешо Нанков.

Разбираме, че сте от хората, евакуирани с хеликоптер, не е имало различен метод да се спасите.

" Да, пристигнаха момчетата, ние бяхме на етажа. Пожариникари, водолази. Съпругата ми е неподвижна. Донесоха едно корито, взеха я с коритото и по водата я изкарахме. Благодарение на тези момчета, в случай че не бяха те, загивахме там ", сподели Ценко Нанков.



Повече от 24 часа след потопа в Каравелово хората към момента нямат достъп до къщите си. Тиня и големи дънери стопират на входа 78-годишния Иван Нечков. Много от хората са уверени, че освен изобилните дъждове са причина за наводнението.

" Сто % - че не се чистят и реките. Преди даваха суха маса да се реже, да се почистват коритата, в този момент - не. Нагоре се реже поголовно, заприщват се деретата... Това е вълна, това не може таку-така да пристигна ", сподели Нешо Нанков.

От институциите са уверени, че огромното количество превалявания са причина за бедствието. Климатичните промени постановат нови ограничения на държавно равнище за по-цялостно взаимоотношение сред държавните структури, уточни началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

" Работим с пожарната, с дирекция " Аварийна сигурност ", само че сякаш е време да се мисли за Гражданска отбрана, доброволчески отряди... Благоприятните фактори са, че се случи покрай пунктовете за непрекъсната дислокация на нашите гарнизони и можем да реагираме бързо. Но в случай че се случи на отдалечено място, надалеч от нашите гарнизони, опциите ще бъдат лимитирани ", сподели адмирал Емил Евтимов, шеф на защитата.

Докато в най-постарадалите работят спешните групи, картината от последните часове от регионите на околните села Трилистник и Черноземен демонстрира, че река Стряма продължава да се разтича и е достигнала до още обитаеми места. Както Българска национална телевизия заяви по-рано, кметът на Трилистник е провел евакуацията на фамилии от селото.

Автор: Николай Райшинов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР