Тежка авария по ВиК мрежата на Хасково е възникнала в

...
Тежка авария по ВиК мрежата на Хасково е възникнала в
Коментари Харесай

Тежка ВиК авария в Хасково, призовават гражданите да не ползват водата за пиене

Тежка повреда по ВиК мрежата на Хасково е зародила в 13 ч през вчерашния ден след стартирането на помпена станция " Ябълково ", която беше краткотрайно спряна поради планов ремонт на EVN, оповестяват от Министерство на регионалното развитие.

При стартирането на станцията, заради мощното налягане на водата, поражда повреда, която оставя без вода Хасково. Аварийните екипи на ВиК-Хасково са почнали незабавно работа по отстраняването на казуса. Ситуацията обаче се оказва по-тежка от предстоящото в подземната инфраструктура.

Регионалният министър Виолета Комитова и управлението на " Български ВиК Холдинг " са навреме осведомени за създалата се обстановка, която оставя жителите на регионалния град Хасково, както и селата Минерални бани, Спахиево, Татарево, Брястово, Колец и Клокотница без питейна вода.

Към 12 ч. през днешния ден има вода в целия град, само че до няколко часа ще стартира прекъсване на водоподаването към високите елементи на града за премахване на повредата. Очаква се през днешния ден поетапно да спре водата и към кварталите „ Орфей “, „ Бадема “, „ Любен Каравелов “, „ Каменни “ и част от „ Червена стена “.

След изчерпването на водата в един от резервоарите, който дава отговор за смесването й с тази от помпена станция 1 – Хасково има възможност от завишаване на цената по индикатора „ натурален уран “. От ВиК-Хасково приканват жителите да не употребяват водата за питейни потребности до отстраняването на повредата, за което се изисквало дълго софтуерно време. Ръководството на ВиК-Хасково е изпратило писмо и до РЗИ.

ВиК-Хасково обезпечава водоноски, които ще бъдат позиционирани на разнообразни места в града. В момента те се дезинфекцират.

Министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова е основала организация два ВиК оператора – в Бургас и Стара Загора да оказват помощ за отстраняването на повредата. И трите ВиК оператора са част от „ Български ВиК холдинг” ЕАД, чийто принципал е Министерство на регионалното развитие. С помощта на управлението на ВиК Холдинга и шефа на ВиК-Хасково е основана организация ВиК-Бургас да изпрати тръби и аварийни елементи, а ВиК-Стара Загора – екипи, които да се включат в отстраняването на казуса и възобновяване на водоподаването за града и околните обитаеми места.

Зам.-министърът на районното развиване Валентин Граматиков и представители на управлението на ВиК Холдинга пътуват към Хасково, с цел да спомагат на място в организацията за отстраняването на огромната повреда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР