Тежка авария на водопровод потопи Лом в жажда и суша

...
Тежка авария на водопровод потопи Лом в жажда и суша
Коментари Харесай

Бедствено положение в Лом! Гръмна водопровод, чешмите пресъхват за цяла седмица

Тежка повреда на тръбопровод потопи Лом в жадност и суша за дни. Ситуацията е бедствена, повредата е голяма и крайдунавското градче няма да има вода цяла седмица.
Водопроводът от помпената станция край село Добри дол към Лом гръмнал към среднощ против вторник и до сутринта чешмите на над 20 000 души на града и околните села пресъхнали. Пристигналите на мястото ВиК експерти заварили ужасяваща картина - желязната тръба била отрязана като с нож, а рукналата от нея бликам с дебит 200 литра в секунда, изкопала в стръмния склон надълбоко над 6 метра дере. В кратера пропаднали и срутени дървета.
Възстановяването на тръбопровода е невероятно към този момент, обявиха специалисти. По тази причина със заповед на кмета на Лом Пенка Пенкова е оповестено бедствено състояние. Свикан е и общинският спешен щаб.
Единственият метод за възобновяване на водоподаването за град Лом и селата Замфир, Добридол, Сливата, Орсоя и Арчар, е свързването на новоизграден сектор от напорния тръбопровод със остарелия. Технологичното време, при незабавна направа на характерни елементи и строително-монтажни работи, е към седем дни.
Заради безводието, детските ясли и градини, млечната кухня и учебните заведения на територията на град Лом, ще преустановят активността си на 18 и 19 октомври 2018 година
За популацията на града и селата, в които няма вода, ще бъдат обезпечени водоноски, като местонахождението им ще бъде оповестено в допълнение. Наличните сега водоноски предпочитано обслужват обществените центрове и институции.
Проблемите с близо 50-годишния тръбопровод към Лом изтезават жителите на региона от години. Заради изгнилите тръби стават над 360 повреди годишно, а загубите на вода надвишават 80%. Местната администрация и жителите от дълго време упорстват за създаване на нов тръбопровод, само че дадените преди 10 години 1.3 млн. лв. изчезнаха в близка до властта тогава компания. Едва преди месеци стартира първият стадий от полагането на нови тръби.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР