Технологията за видеоповторенията във футбола (VAR) ще пристигне за пръв

...
Технологията за видеоповторенията във футбола (VAR) ще пристигне за пръв
Коментари Харесай

Българският футбол посреща видеоповторенията, въпреки критиките на Чеферин

Технологията за видеоповторенията във футбола (VAR) ще дойде за пръв път в България през март. УЕФА удостовери, че системата да бъде употребена за плейофите по пътя към Евро 2020.

В края на март България приема Унгария в София, а при победа ще е хазаин и в решителния мач против Исландия или Румъния.

Потвърждаването на решението на УЕФА съответства с остро изявление на президента на организацията Александър Чеферин. Словенецът счита, че футболът има потребност от неустановеност, както и че VAR е трансформирала характера на играта.

Под наем за сметка на БФС

УЕФА ще обезпечи системата в София, а Българският футболен съюз ще заплати наем, сподели изпълнителният шеф на БФС Борислав Попов пред " Дневник ". Той добави, че към момента не знае каква ще е сумата.

След Нова година УЕФА ще изпрати свои чиновници за оглед на стадион " Васил Левски ". От нея ще се разбере по какъв начин тъкмо ще бъде приложена системата - дали ще се употребява някоя от стаите на стадиона или техниката ще е в оборудван микробус, както е в Полша, уточни Попов.

Възможно е VAR да дойде в България и малко по-рано, само че това зависи от " Лудогорец ". Системата ще се ползва в Лига Европа от 1/16-финалите, за които тимът от Разград има опция да се класира.

Темата за потреблението на VAR в българския клубен футбол се разисква от няколко месеца. Наскоро футболните съдии приканиха БФС да вкара потреблението на видеоповторенията.

Критиките на Чеферин

" Играта се трансформира, а ние се опасяваме, че се трансформира прекомерно доста ", сподели Чеферин след съвещание на изпълнителния комитет на УЕФА.

‘The game is changing and we are afraid that it is changing too much’: Aleksander Ceferin, head of European soccer body UEFA, says the sport needs uncertainty https://t.co/rh7Z0iWRVrpic.twitter.com/3wfmXdJKvw
— Reuters (@Reuters) December 5, 2019
" Футболът се нуждае от неустановеност, тъй като футболистите вършат неточности и съдиите на терена би трябвало да поемат отговорност, а не някакви хора, скрити в микробус или в постройка на 500 километра от стадиона ", продължи словенецът.

" Мога да пребивавам с обстоятелството, че съдиите са хора, които бъркат, само че в този момент, когато технологиите позволяват неточности, това е проблем ", съобщи Чеферин.

Президентът на УЕФА посочи, че не е срещу VAR, само че желае системата да е по-ясна и бърза. " Колко време да ревизираме - пет минути или 15 минути? В предишното съдиите в никакъв случай не е трябвало да гледат нарушаване, осъществено преди седем минути. Все още не знаем коя игра с ръка е игра с ръка, кой чертае линиите (за засадата), какъв брой тънки са те... Пред нас има доста въпроси ", добави Чеферин.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР