Технологията на 3D принтиране вече не е новост, но съвсем

...
Технологията на 3D принтиране вече не е новост, но съвсем
Коментари Харесай

Къде ще е първото 3D принтирано училище в Европа

Технологията на 3D принтиране към този момент не е оригиналност, само че напълно естествено, намира все по-голямо приложение в света към нас. Включително и в строителството. Амбициозният план за първата 3D принтирана джамия в Дубай се чака да стартира изпълнение до края на тази година, а при започване на 2025 година към този момент да бъде приключен.
 Дубай и първият 3D принтиран храм в света
Къде ще е първият 3D принтиран храм в света

Бъдещето е към този момент тук

Друга 3D принтирана постройка обаче е планувано да се появи преди този момент и то на нашия континент. До края на 2023 година в Лвов, Украйна, ще бъде издигнато първото в Европа 3D принтирано учебно заведение.

Според данни на украинците минимум 277 учебни заведения са унищожени от началото на съветската инвазия до в този момент, в резултат на което хиляди украински деца нямат класни стаи, в които да учат. Затова и след построяването на 3D принтираното учебно заведение Украйна възнамерява и други сходни уреди.

Настоящият план за учебното заведение е сбъднат от филантропичната група Team4UA, като се употребява съоръжение от датската строителна компания за 3D щемпел COBOD International. Екипът, който ръководи и следи печатащия робот, е формиран от трима души.

Разбира се, постройката няма по какъв начин да бъде напълно издигната с 3D технологията, по тази причина ще бъде хибрид от 3D отпечатани пространства и секции, издигнати ръчно от дърво и други материали.

В изявление за BBC Хенрик Лунд-Нилсен, създателят на COBOD, споделя, че технологията за 3D щемпел е " доста по-бърза и доста по-евтина " от стандартните строителни способи. Малко по-късно обаче той посочи, че от първия план няма по какъв начин да се спести, само че след преодоляване на процеса, ще се строи по-бързо и в следствие ще излиза по-евтино.
 Palari Group и първият 3D квартал с нелува чиста сила в Калифорния
3D къщи на бъдещето

Иновативни и в друго отношение

По думите на Лунд-Нилсен 99 % от бетона, употребен за строителството на учебното заведение в Лвов, се добива в Украйна. Организаторите на плана допълват, че дълготрайна тяхна цел е импортирането на още няколко принтера, както и потреблението на отломките от разрушени здания в бетонната примес, употребена за 3D щемпел.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР