Технологиите напредват с безумни темпове. Устройство, което преобразува електрически сигнали

...
Технологиите напредват с безумни темпове. Устройство, което преобразува електрически сигнали
Коментари Харесай

Нов уред чете мисли

Технологиите напредват с безумни темпове. Устройство, което преобразува електрически сигнали в мозъка в думи и фрази, а също разрешава на разум да бъде диктуван текст на компютър, създаде група учени от Католическия университет в Лувен, Белгия.

" Това е едно малко устройство, електроенцефалограф, което наблюдава съмнения на електрическата интензивност в мозъка и посредством което хората могат посредством силата на мисълта да пишат или печатят текст. Това значи, че парализираните или нямите хора към този момент ще могат по-лесно да споделят с външния свят ", изясни ръководителят на плана проф. Марк ван Хюле.

Новото откритие е супер елементарно портативно. По размери е малко по-голямо от кибритена кутийка.

Устройството е обвързван със специфична шапка с електроди, която наподобява на тези, с които плуват плувците. Чрез електродите сигналите, подавани от мозъка, се записват на портативното устройство. То има USB-порт и елементарно може да съобщи записаната информация на компютър, който я дешифрира посредством специфичен програмен продукт.

За да напише дадена дума, човек би трябвало да се концентрира върху буквите върху екрана на компютъра. Всеки от знаците на екрана светят с друга периодичност и когато се дефинира дадената писмен знак, мозъкът реагира на нея.

 Нов апарат чете мисли

Компютъра се научава да се разчита сигналите, подадени от мозъка, единствено след няколко сеанса. След което индивидът против него може да стартира да диктува на разум.

" Тествахме система с към една дузина пациенти, които бяха получили мозъчен кръвоизлив. Те сполучливо написаха дума със скорост до 10 знака в минута ", споделя лекар Ван Хюле.

В интерес на истината апарат за пояснение на сигналите на мозъка не се създава за пръв път. През декември 2009 година американски учени оповестиха за опити с компютърен томограф, посредством който се пробваха да прочетат информацията в мозъците на хора в кома, както и да влязат в контакт с тях.

Белгийските учени се надяват в идващите две години да трансфорат своята технология в продаваем артикул, което доста ще усъвършенства качеството на живот на доста хора.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР