Технологии Хакери имат контрол над мобилни мрежи по целия свят

...
Технологии Хакери имат контрол над мобилни мрежи по целия свят
Коментари Харесай

Хакери имат контрол над мобилни мрежи по целия свят

Технологии Хакери имат надзор над мобилни мрежи по целия свят Мрежите на над дузина телекоми са компрометирани от най-малко седем години  Мартин Дешев 25 юни 2019, 11:47  Хакери имат надзор над мобилни мрежи по целия свят Източник: Thinkstock/Getty images
акери правят тиха, само че огромна акция по компрометирането на мобилните мрежи на над дузина телекома по целия свят. Операцията продължава най-малко седем години, като в някои случаи е осигурила цялостен достъп и надзор на хакерите над някои от мрежите, оповестяват онлайн изданията CNET и Techcrunch. Откритието е на компанията за киберсигурност Cybereason, която е засякла хакерите в телекоми от Европа, Азия, Африка и Близкия Изток.

Хакери към този момент започнаха измами с криптовалутата на Фейсбук

Mozilla прикани всички да обновят Firefox неотложно

Основната цел на хакерите е събирането на информация. През годините те са източили стотици гигабайти данни на консуматори. Хакерите обаче имат и цялостен надзор на д мрежите до степен, че са си основали свои профили във вътрешните системи, които имат високи привилегии. "Те могат да изключат мрежата на следващия ден, в случай че пожелаят ", споделя Амит Серпер, ръководителят на екипа, направил откритието, пред CNET.

Милиони подправени бизнес адреси заливат Гугъл Maps

Измама в Гугъл Calendar основава подправени събития

За в този момент хакерите не демонстрират, че имат такива планове. Напротив, те употребяват данните, с цел да наблюдават деликатно единствено доста дребен брой хора. Засечени са проследявания на данни, диалози и местонахождение на най-малко 20 души. Заради високото равнище на достъп до мрежите, хакерите имат опция да наблюдават всеки техен консуматор когато и да е.

Кибератаката е засечена за пръв път преди към година. Хакерите нападат операторите поредно, като целят да си обезпечат дълготраен достъп до допустимо най-вече мрежи. Това им разрешава "да знаят всичко за целите си без да хакват телефоните им ", разяснява съоснователят на Cybereason Лиор Див пред TechCrunch.

Хакерите работят деликатно и търпеливо, като постепенно си проправят път допустимо най-навътре в мрежите на операторите. Те хакват другите равнища на сигурност до момента в който стигнат до най-важните вътрешни равнища и деликатно заличават следите си. Обикновено употребяват компрометираните пароли единствено един път, с цел да не се буди съмнение. Веднъж стигнали до най-важното равнище, те получават цялостен достъп до мрежата и могат да я управляват както пожелаят.

След това си основават директен достъп посредством VPN, с цел да не минават целия развой отначало всякога. Хакерите не пипат нищо по мрежите, с цел да не притеглят внимание, а единствено събират данните за целите си.

Как да защитим интелигентен тв приемник от вируси

Cybereason отхвърля да уточни кои са атакуваните оператори. Всички те са известени, като офанзивите към други телекоми също не престават. Според Cybereason има огромна възможност хакерите да работят в интерес на някоя страна, само че компанията отхвърля да уточни евентуални обвинени.

Как да защитим профила си в Instagram (ВИДЕО)

Новият Android ще пази персоналните данни по-добре

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Мартин Дешев хакери киберсигурност мобилни мрежи телеком мобилен оператор
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР