Tехнологичната компания ai.io се стреми да демократизира“ откриването на таланти

...
Tехнологичната компания ai.io се стреми да демократизира“ откриването на таланти
Коментари Харесай

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

Tехнологичната компания ai.io се стреми да „ демократизира “ откриването на гении във футбола благодарение на мобилно приложение.

Разработката на компанията, която е основана в Лондон, се назовава aiScout. Приложението е гратис и налично в международен мащаб, в това число и в България. Топозволява на амбициозни футболисти да се включат във виртуални тествания на професионални клубове.

Участниците могат да качват видеа от телефоните си, на които извършват поредност от извършения. Чрез 75 придвижвания с указания футболистите тестват набор от умения, до момента в който достиженията им се правят оценка автоматизирано от технология с изкуствен интелект.



След това данните могат стават налични за футболни клубове, което разрешава на техните треньори да преглеждат резултатите. Търсенето се усъвършенства с разнообразни филтри - от възраст и пол до позиция на терена.

В момевта приложението има два тима сътрудници от Английската висша лига - " Челси " и " Бърнли ". Клубовете могат да приспособят тестванията в приложението, с цел да отговорят на характерни потребности и да дефинират свои лични индикатори. По този метод участници от всички точки на света могат да приключват едни и същи тренировки - като на играчите от академията на клубовете.

„ Поставяме тези данни авансово, с цел да използваме по-добре времето на хората, които търсят гении. Можем да им кажем: „ Отидете през днешния ден на това място, тъй като в този мач има трима играчи, които в действителност надминават заложения стандарт за умения на " Челси “ — това ще бъде най-хубавото потребление на времето им “, споделя Ричард Фелтън-Томас, основен действен шеф на ai.io, пред CNN Business.

Приложението към този момент наподобява, че работи за някои. Бен Грийнууд в никакъв случай не е имал проби с професионален клуб, до момента в който не изтегля приложението през 2019 година След като качва свое видео, 17-годишният състезател получава проба с " Челси ".

 Бен Грийнууд

Той става първият, който е поканен за проби в професионален клуб, с помощта на нововъведението. Грийнууд подписа контракт с тима на АФК Борнмут през 2021 година

„ Повече за еволюцията “

135 играчи са извикани или наети от професионални клубове и национални тимове посредством приложението след бета-тестване с участници от 125 страни — формалната му версия е пусната през септември 2023 година — съгласно Фелтън-Томас.

Малко над 100 000 играчи съставляват настоящата база данни, само че с над 100 клуба, подготвени да се причислят към " Челси " и " Бърнли " Фелтън-Томас спредвижда броят на потребителите да скочи на милиони.

Това частично е с помощта на партньорството с Major League Soccer в Съединени американски щати, оповестено предишния май.

Фелтън-Томас показва, че „ лъвският дял “ от приходите идва от таксуването на клубовете с лицензионна такса за ръководство на платформата. Годишните такси варират според от размера на клуба и инструментите, от които се нуждае. Сумите са от шестцифрени за тимове от първо равнище (като " Челси " ) до хиляди лири за клубове по-ниско във футболната пирамида.

 Топ футболни клубове употребяват AI приложение, с цел да откриват бъдещи звезди

Използването на изкуствения разсъдък в спорта продължава да се уголемява.

Глобалният пазар за спортни разбори, с оценка над 2,7 милиарда $ през 2023 година, се чака да нарасне с 22% до края на десетилетието, съгласно компанията за пазарни изследвания Grand View Research.

Трябва ли търсачите на футболни гении да се тормозят, че ще бъдат изтласкани от навлизането на изкуствен интелект в тяхната промишленост? За Фелтън-Томас новите технологии могат да съществуват взаимно с обичайните способи.

„ Става въпрос повече за еволюция, в сравнение с за гражданска война “, изяснява той.

„ Не можем да предвидим по какъв начин избран футболист ще играе в мач и по какъв начин въобще се оправя с компликациите. Какво се случва, когато тимът губи с 2-0? Какво става, когато някой му крещи? А когато направи голяма неточност?

„ Имаме способността просто да оказваме помощ на действителните хора да правят работата си по-добре и по-бързо, което по-късно дава опция на играча посредством изкуствен интелект да се пробват. Просто ги свързваме с индивида от другата страна - с клуба, с търсачите на гении. ”

Въпреки че футболът остава главният фокус на ai.io, компанията търси благоприятни условия и в други спортове, към които да се причисли през идващите години.

По-нататък може и да излезе отвън спорта - в сферите на опазването на здравето, физически оценки за военни дисциплини и службите за незабавна помощ, показа Фелтън-Томас.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР