Техният мозък реагира по-различно: хората с аутизъм срещат огромни трудности

...
Техният мозък реагира по-различно: хората с аутизъм срещат огромни трудности
Коментари Харесай

Искам хората да знаят, че това не е болест: какво е да си с аутизъм в България


Техният мозък реагира по-различно: хората с аутизъм срещат големи компликации в всекидневието – имат проблеми със общественото си държание, концентрацията и фината моторика. Как живеят те в България?

В Центъра за обществена рехабилитация и интеграция – приоритет аутистичен набор в София

„ Вече не помня по кое време за първи път чух, че съм с аутизъм ", споделя 19-годишният Антонио Петков. Експертите назовават хората като него високофункционални: той няма физически увреждания, може да поддържа връзка с другите и живее независимо. Откакто е приключил учебно заведение, работи като систематичен админ в една софтуерна компания. Но от време на време светът му наподобява необикновено комплициран: „ Винаги съм имал проблеми, когато приказвам с хората, когато нещо не върви по проект, когато хората не съблюдават разпоредбите или настъпват промени. Безпокоя се какво си мислят и какво чакат от мен другите. Когато би трябвало да вземам нелогични решения, често препречвам ".

„ Справят се добре с монотонните действия "
Редакцията предлага
29-годишната Цветелина се усеща по подобен метод. Тя живее с татко си в един от софийските панелни жилищни комплекси в покрайнините на града, обича да слуша национална музика и да се разхожда. Интровертна е: „ Много се безпокоя, когато ми се постанова да приказвам с хора. Не знам какво могат да ме попитат или какво би трябвало да кажа. Имам проблеми, в случай че би трябвало да запитвам нещо ". Тя постоянно има потребност от повече време, с цел да подреди мислите си и да отговори на някой въпрос.

Цветелина, също като Антонио,. И двамата вървят на драго сърце на работа и харесват компютрите. „ Хората от аутистичния спектър са доста положителни в повтарящите се, монотонни действия. Но се уморяват по-бързо ", изяснява Ани Андонова, ръководителка на Центъра за обществена рехабилитация и интеграция – приоритет аутистичен спектър в София. Антонио и Цветелина посещават този център от деца.

„ За нас аутист е обидна дума "

„ Хората с аутизъм бързо се претрупват - техният мозък обработва информацията, усещанията и страстите иначе. Това ги напряга ", изяснява Андонова. Те постоянно реагират внезапно на измененията или разочарованията, а понякога - и със закъснение. Цветелина мълчи и плаче, когато не знае какво би трябвало да каже. По-рано постоянно се е случвало да удря по масата. Реакциите на Антонио са други: „ Стигал съм до прояви дни по-късно, откакто се е случило нещо. Например в случай че в службата някой е бил недодялан с мен. Изведнъж натискът става доста мощен и би трябвало отдушник. Затова в този момент вървя да се боксирам ".

Антонио се усеща доста по-добре, откогато не върви на учебно заведение, защото там - сходно на доста други хора от аутистичния набор в България - е бил. „ Правеха го, тъй като съм друг. Аутист бе обидна дума - хората ми се подиграваха и се държаха с мен зле даже по време на видео-конференциите. "

„ Всеки човек с аутизъм е друг "

Доктор Михаела Барокова е психоложка, изследваща аутизма

Високофункционалните хора с аутизъм като Антонио са изключение. „ Аутизмът е набор, няма двама идентични хора от този набор. Науката ги дефинира като невроатипични ", изяснява доктор Михаела Барокова, която се занимава с изследвания на аутизма. „ В невроатипичните мозъци невронните връзки са по-различни или въобще не са построени. Това смущава обществената интеракция и води до изолираност, може да повлияе на цялостната връзка. "

Никой не знае какъв брой са хората с аутизъм в България - статистика няма. Американският Център за надзор и предварителна защита на болесттите допуска, че по света едно на всеки 54 деца е наранено от. Но той продължава да е относително неразучен. „ За множеството наранени в България - към 80 % от родителите, роднините и децата - най-големият проблем е да се доберат до надеждна информация. На второ място е достъпът до благоприятни условия за терапия и стимулиране ", показва доктор Барокова.

Аутизмът не се лекува. Но на засегнатите от него хора може да се помогне да упражняват своите обществени и отзивчиви качества. „ Структурата, разпоредбите и рутината във всички сфери на живота са извънредно значими за тях. Те не би трябвало да бъдат изолирани, имат потребност от обществени контакти, правила и граници ", споделя Ани Андонова, която е и майка на дете с аутизъм.

„ Искам хората да знаят, че аутизмът не е болест "

Антонио Петков упорства, че аутизмът не е болест

Оказването на помощ на засегнатите за справяне с ежедневните проблеми е сериозна и трайна задача за родителите и терапевтите. А триумфите постоянно се демонстрират едвам след години. " Центърът ми оказа помощ да се оправям по-добре с хората. И мисля, че през днешния ден съм надалеч по-добре ", казва Антонио. Но локдаунът и обществената отдалеченост по време на пандемията засягат хората от аутистичния набор повече от другите. Цветелина не е ходила в офиса от март 2020 година, взаимните обеди с сътрудниците ѝ липсват. Антонио пък няма по какъв начин да се занимава с бокс. А и работата на лечебния център е лимитирана поради пандемията.

Това, което оказва помощ на Антонио по време на локдауна, е телевизионният сериал " Добрият лекар ". Герой на сериала е хирургът Шон Мърфи – човек с аутизъм и талантлив диагностик, което му оказва помощ да избавя човешки животи, въпреки да блокира в избрани обществени обстановки. Антонио харесва сериала, " тъй като демонстрира, че хората от аутистичния набор могат да бъдат потребни. Искам хората да знаят, че, и че засегнатите имат доста качества. Не желая да бъда отбягван и изолиран ", споделя още той.

Още по тематиката в тази снимкова изложба:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР