Техническа грешка или умишлено заблуждение е Решението на КЗК от

...
Техническа грешка или умишлено заблуждение е Решението на КЗК от
Коментари Харесай

Добре дошли в България! Каквото и да купите, вечно е ваше

Техническа неточност или съзнателно подвеждане е Решението на Комисия за защита на конкуренцията от 19/07/2018 година, където вместо мегавати написа гигавати (влезте на уеб страницата на Комисия за защита на конкуренцията и вижте стр. 22 от това решение). И за неикономисти и неенергетици е ясно, че няма по какъв начин фотоволтаиците на " Инерком " и ЧЕЗ (общо към 28 МВ по публична информация, при пазар на сила от фотоволтаици 1400 МВ) да имат господстващо състояние и да е налична значима централизация. Антимонополният орган видя тази централизация, в случай че общо купувачът ( " Инерком " ) и продавачът (ЧЕЗ България) нямат и 0.008% от творби в България ток?
 Радан Кънев: Решението на Комисия за защита на конкуренцията за ЧЕЗ е политическо, нищо общо с правото  В един ден Комисия за защита на конкуренцията спря покупко-продажбите за ЧЕЗ и Нова телевизия (обновена)
С решението на Комисията за защита на конкуренцията да забрани договорката сред „ Инерком България “ ЕАД и ЧЕЗ се основава следващия рисков казус след неуместните ремонти на Закона за енергетиката преди няколко месеца, по-известни като „ Поправката ЧЕЗ “, с които на регулатора КЕВР се разпоредиха действия, които дори КЕВР сподели, че няма по какъв начин да извърши. Какво следва оттук насетне е комплицирано да се планува, единствено е ясно, че по този начин сложени нещата водят до неспособност на която и да е българска енергийна компания да взе участие в сходни покупко-продажби. Много „ патриотично “, нали?

Шоково е и решението за Нова телевизия – там било смущавало, че купувачът има финансова самостоятелност, непоклатимост и имидж. Ами тогава за енергетиката да поканим производителите на шоколад, по този начин няма да има централизация, а " Инерком " да купят Нова ТВ. И всичко ще е ОК съгласно логиката на Комисия за защита на конкуренцията.

Съгласно Решението на Комисия за защита на конкуренцията " Инерком " от дребна, незначителна, неразполагаща с потенциал компания се трансформира в енергиен могул с благоприятни условия за тотално въздействие върху българския енергиен пазар и драгия консуматор и сериозна опасност за конкуренцията в бранша и евентуална опасност на националната сигурност.

Дори енергийният специалист на Българска социалистическа партия и досегашен член на КЕВР Еленко Божков се усъмни в коректността на изчисленията на Комисия за защита на конкуренцията по време на телевизионното ни присъединяване през вчерашния ден в Канал 3. Друга тематика е, че предлаганото от него и Българска социалистическа партия изкупуване на активите на ЧЕЗ с парите на данъкоплатците е връщане на социализЪма в бранша.

В общественото пространство обаче има задоволително публична, тествана от КЕВР, която демонстрира, че след концентрацията си ЧЕЗ и " Инерком " ще имат общо един „ величествен “ дял от 0,22% от всички конфигурирани мощности за произвеждане на електричество в България и 2,53% от всички конфигурирани фотоволтаични централи в страната. Съгласно обществената достоверна информация от 2017 година се оказва, че " Инерком " и ЧЕЗ ще управляват общо „ големия “ дял от 0.0152% от продажбите на електрическа сила в България.

Ако Комисия за защита на конкуренцията не намерят метод да „ поправят “ очевидната си, да я назовем техническа, неточност, тогава страната ни и най-много джоба ни го чакат тежки арбитражни заплащания. В това аз нямам подозрение. И в действителност ЧЕЗ ще изкарат доста повече пари, тъй като те рано или късно ще съумеят да продадат активите си в България, само че в това време ще изкарат и най-малко 250 благ. евро след извоювани интернационалните арбитражи – милиони, които данъкоплатците ще платим.

Какво ще стане с българската енергетика при липса на каквато и да е предсказуемост, сигурност и успокоение за вложенията и политическа непоклатимост? Това са въпроси, на които занапред ще си отговаряме по сложния метод – посредством от ден на ден пари на данъкоплатците употребявани за поддържането на енергетиката ни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР