Техеран/ София. Земетресение с магнитуд 5.9, случило се в Северозападен

...
Техеран/ София. Земетресение с магнитуд 5.9, случило се в Северозападен
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Множество трусове следват силното земетресение в Иран

Техеран/ София. Земетресение с магнитуд 5.9, случило се в Северозападен Иран в 02:17 време в епицентъра, петък, покрай град Тарк, към този момент е оповестено от международни и български медии, оповестява Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) . Тук фактологията ще бъде допълнена и коментирана.
По отношение на магнитудната оценка на земетресението Европейският център, Геоложки изследвания на Съединени американски щати и иранският народен център са единомислещи. Националният център на Иран изчерпателно оповестява записаните трусове с магнитуд от 2.5 и по-голям. Както началното сеизмично събитие, по този начин и последвалите го вторични земетресения са с епицентри в иранската провинция Източен Азербайджан. Северни съседи на територията на провинцията са републиките Азербайджан и Армения, на запад е Турция,а на изток е Каспийско море. Сеизмичните източници са на дълбочини от 6 до 10 километра (км) под земната повърхнина и на разстояние към 400 км северозападно от столицата Техеран. През миналото денонощие Иранският сеизмологичен център е записал над 80 афтершока. Повече от 60% от тези събития са усетени – половината единствено в епицентралния регион, а останалите и в по-обширна територия.
Що се отнася до земетресението с магнитуд 5.9, сведенията за следствията в Сараб, град на 15-20 км северно от епицентъра, са оценени в американския център с активност от V (единично сведение) до VIII (4 съобщения) степен. За повреди в здания се оповестява от 90 км на югоизток от епицентъра и даже от 160 км в северозападна посока – за ниското качество на изграждащия материал е ставало дума и по-рано. Около 80 хиляди поданици са били подложени на доста мощни разтърсвания. Медиите оповестяват за 6 починали в селото Варнакеш и към 350 ранени - множеството са леко ранени от създалата се суматоха през нощта. Сведенията от Тебриз, на 100-120 км западно, подхождат на активност от IV и V степен, а от Техеран – на II и III степен. Земетресението е усетено в южна посока до към 350 км, в югоизточна – до над 400 км, на северозапад в Армения – до 370 км, до 360 на североизток в Азербайджан. От Турция, на запад, към този момент няма сведения, а на изток региона на чувство се прекъсва от Каспийско море. Спасителни екипи са ориентирани към епицентралния регион, като в съществено засегнатите селища се доставя храна и други помощни материали.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР