Техеран. Палестинската групировка Хамас“ и ливанската Хизбулла“ се договориха да

...
Техеран. Палестинската групировка Хамас“ и ливанската Хизбулла“ се договориха да
Коментари Харесай

„Независимая газета“: Натискът върху Израел от север и юг ще бъде синхронен

Техеран. Палестинската формация „ Хамас “ и ливанската „ Хизбулла “ се договориха да координират анти-израелските дейности, тъй че натискът върху Израел от север и юг ще бъде синхронен, написа съветският вестник “Независимая газета “ .
Израелската преса беше първата, която заяви за това на равнище източник, само че по-късно информациите бяха доказани от иранската войска. Сега Техеран е сигурен: израелската територия напълно се намира в зоната на обсег. Еврейската войска се притеснява, че в случай че членовете на новия алианс стартират да се борят по едно и също време на север и юг на страната, тя няма да има задоволително запаси, с цел да отблъсне офанзивата.
Договореността сред „ Хамас “ и „ Хизбулла “ допускат, че при положение на военно обостряне на един от израелските фронтове, военните дейности ще стартират синхронно на другия фронт.
Палестинската формация, настояща на южните граници на еврейската страна, явно към този момент не се стреми да реализира съглашение за мир. Фактът на съглашението сред двете организации бе доказан от иранските военни. И по този начин, заместник-началникът на щаба на иранските въоръжени сили бригаден военачалник Мехди Рабани съобщи, че ръцете на по този начин наречената „ шиитска ос “ доближават до „ границите на ционисткия режим “. „ Днес „ Хизбулла “ и „ Хамас “ получиха голяма мощ и към този момент не се нуждаят от помощ: цялата територия на Израел е в нашия обсег “, добави военният водач, говорейки в град Шахрияр, който се намира покрай Техеран. Според него военният капацитет на Ислямска република нараства с всеки минал ден и никой не може да завоюва сухопътната война с Иран.
Командването на Израелската войска, което сега преглежда обстановката в Ивицата Газа като предпочитана опасност, е обезпокоено, че при положение на война на север и юг системата на Противовъздушна отбрана на еврейската страна може да не е в положение да отблъсне офанзивите. Предвид обстоятелството, че Иран стартира невиждано да влага във финансиране на „ Хамас “ и палестинската организация „ Ислямски джихад “, опасността на юг в действителност придобива нови размери. Израелският Haaretz цитира върховен израелски боен чиновник, който твърди, че сега палестинските групировки желаят да принудят еврейската страна да разположи войски и системи за противовъздушна защита на юг, с цел да отклонят вниманието от северните граници, където работят сирийските кафези на „ Хизбулла “. Израелците подозират, че Иран се е обърнал непосредствено към „ Хамас “ със надлежно искане. И имат всички опасения за сходни съмнения.
В основата на израелските страхове е визитата на делегация на политическото бюро на „ Хамас “ в Техеран, което се организира през втората половина на юли. По този метод делегатите, водени от заместник-ръководителя на политическото бюро на „ Хамас Салех ал-Арури “, се срещнаха с висшия водач на Ислямска република Али Хаменей и с командира на звеното „ Кудс “ в Корпуса на ислямската революционна армия Касем Сюлеймани. „ Ние сме на същия път като Ислямска република, по пътя към битката с ционисткото образувание “, цитира иранската организация Fars думите на Ал-Арури. Той е посещавал Иран най-малко пет пъти през последните две години. Такова усилване на контактите не би могло да докара до съответните резултати.

Израелската преса заяви, че управлението на Иран публично се е съгласило да усили финансирането на палестинските фракции в подмяна на разследващи данни за израелските ракети. Това е доста нарастване на иранската поддръжка за палестинците. Материал от август 2018 година от портала Ynet, базирайки се на палестински източници, съобщи, че заплащанията на администрацията на Иран до „ Хамас “ по това време възлизат на 70 милиона $ годишно (по-малко от 6 милиона $ на месец). Сега, съгласно израелците, на палестинските групировки ще им се заплаща голяма сума - до 30 милиона $ на месец.

„ Отношенията сред „ Хамас “ и „ Хизбулла “ в този момент, както и общо взето преди събитията от Арабската пролет, се развиха на взаимно преференциална основа “, съобщи Антон Мардасов, специалист на Руския съвет по външни работи, пред НГ. - Първата цигулка в тези връзки играе “Хизбулла “ заради по-развитото военно крило. Като се има поради, че спорът в Сирия в този момент играе специфична роля в районната тактика както на Иран, по този начин и на ливанската организация, която с течение на времето става все по-трудно да се назова „ сателит на Техеран “, той също става значим детайл за нормализиране на връзките на „ Хамас “ с формален Дамаск и за доближаване с „ Хизбулла “ ". В същото време възобновяване на връзките сред „ Хамас “ и сирийското държавно управление е разумна стъпка. „ Иран “, счита анализаторът, „ е извънредно заинтригуван от усилване на своята антиизраелска „ ос на опозиция “, а „ Хамас “ е много подобаваща за това. В тази връзка нормализацията на връзките сред палестинската и ливанската групировки не би трябвало да се изненадва, заключава Мардасов.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР