Тече ремонт на старинната каменна църква Свети Николай в мездренското

...
Тече ремонт на старинната каменна църква Свети Николай в мездренското
Коментари Харесай

Ремонтират църквата в мездренското село Царевец

Тече ремонт на старинната каменна черква " Свети Николай " в мездренското село Царевец. Храмът е най-старият на Балканския полуостров и е разгласен за народен монумент на културата.
Това е единствената черква в България с каменен иконостас. В храма са непокътнати достоверната врата и ключът към нея, както и истинските фрески, които са възстановяване преди 1990 година. 
" Ремонтът е извънредно нужен, защото покривът беше прогнил и това създаваше заплаха от заличаване на стенописите ", споделя кметът на Царевец Маргарита Петкова.
" Църквата е единствената с каменен иконостас, неповторима е. Построена е през 13-14 век. Днес извън е изработен дренаж, мазилката е изчистена, направена е нова, направи се и покривът, всичко е ново - греди, отлят е и бетон, всичко се възвръща по този начин, както е било със старите каменни плочи, направени са нови пътеки към новата черква " Свети Димитър ", оградата е пребоядисана. Прекарахме вода до църквата, ще се направи и беседка. Беше почнала влага да се появява. Това може да похаби стенописите, в този момент всичко се възвръща по този начин, както е било. В Добърско има сходна черква, само че иконостасът е и дървен, и каменен. Запазен е достоверният ѝ тип, непокътнат е ключът, който е истинският ", добави тя.
Ремонтът се провежда и прави със средства от Врачанската митрополия и ще продължи към една година. /БНР
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР