Тече последен трети ден на предсрочните парламентарни избори в Нидерландия.

...
Тече последен трети ден на предсрочните парламентарни избори в Нидерландия.
Коментари Харесай

Нидерландия гласува трети ден на предсрочни парламентарни избори

Тече финален трети ден на предварителните парламентарни избори в Нидерландия. До вота се стигна, откакто министър председателят Марк Рюте трябваше да подаде оставка поради скандал, при който хиляди родители бяха неправилно упрекнати, че са правили измами със фамилни надбавки. Вотът е считан за тест за държавното управление на Рюте за метода му на ръководство на коронавирусната рецесия. Според допитванията Рюте още веднъж ще завоюва премиерски мандат, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. 

Изборните секции ще затворят порти в 21 ч. локално време (20 ч. по Гринуич). Първите резултати се чакат малко по-късно. Изборните секции са открити в нетипични места поради пандемията - да вземем за пример музеи и центрове за проби. На места гласоподавателите даже могат да подадат бюлетината си, до момента в който минават с кола или велосипед около урните.

Заради пандемията вотът се провежда в три дни. А коронавирусната рецесия отклони вниманието от всички други обичайни проблеми (като да вземем за пример имиграцията), доминирали предизборните акции за предходните избори. 

Вчера вечерта се организира финален избирателен спор, в който участваха Марк Рюте и водачи на още 7 най-големи партии в страната, измежду които и Герт Вилдерс, водач на Партията на свободата, която е най-голямата опозиционна мощ. 

Либерал-консерваторът Марк Рюте, на власт от 2010 година, както наподобява ще завоюва четвърти мандат за ръководство. Допитванията демонстрират, че неговата Народна партия за независимост и народна власт ще завоюва вота с близо 20 %. Проучванията отреждат 13% на Партията на свободата на Вилдерс. Консервативната партия Християндемократически апел и левоцентристката партия Демократи-66, които и двете са членове на ръководещата коалиция, си оспорват третото място в сондажите. Но на тези избори има и нови претенденти и това може да направи нещата по-несигурни. След последните избори през 2017 година договарянията за ново държавно управление лишиха седем месеца. 

Общо 37 партии вземат участие в битката за 150-те места в долната камара на Народното събрание. Това е връх. В страната, в която политическият пейзаж е фрагментиран, нормално най-после се стига до сложни обединения. Партията на Рюте до момента разполагаше с 32 места в Народното събрание и ръководеше 4-партийна коалиция, в която влизат с изключение на гореспоменатите две празненство и Християнският съюз. 

В навечерието на изборите, в неделя стотици хора показаха недоволството си към държавното управление в столицата Хага. Накрая полицията се намеси и разпръсна стачкуващите с водни оръдия. Въведеният в края на януари от управляващите като част от ограниченията против ковид вечерен час също породи всеобщи митинги, прераснали в конфликти със силите на реда в цялата страна. Сега поради тридневните избори се прави изключение от вечерния час, с цел да могат хората да стигнат гладко до изборните секции. 

Властите на Нидерландия първо вкараха доста по-меки ограничения против ковид, само че през последните месеци стегнаха рестрикциите за работата на търговски обекти, за носенето на маски, за обществената отдалеченост и за влизането в страната. В Нидерландия с население от 17 милиона души, до момента бяха регистрирани над 1,1 милиона случая на болест и към 16 100 смъртни случая. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР