Теч на радиоактивна вода от японската АЕЦ Фукушима. Според местни

...
Теч на радиоактивна вода от японската АЕЦ Фукушима. Според местни
Коментари Харесай

Над 5,5 тона радиоактивна вода са изтекли от АЕЦ “Фукушима“

Теч на радиоактивна вода от японската АЕЦ " Фукушима ". Според локални медии са изтекли над 5,5 тона вода. 
Прочетете още
Течът е открит в 8:53 ч. локално време в сряда, до момента в който служащите инспектирали оборудването. Водата е изтекла от апарат, употребен за филтриране на нечиста с нуклеарни материали вода, написа China today. 

От централата пресмятат, че количеството изтекла вода е почти 5,5 тона, което може да съдържа 22 милиарда бекерела радиоактивни материали като цезий и стронций.

По-голямата част от изтеклата вода е попила в почвата, само че инспекция на близкия отводнителен канал не е посочила обилни промени в равнището на радиация.

От АЕЦ-а не разрешиха достъпа до региона, в който е изтекла водата. 

При земетресението с магнитуд 9,0 по Рихтер и последвалото го цунами на 11 март 2011 година в нуклеарната централа " Фукушима " се получи разтопяване на дейната зона, при което се освободи радиация и се стигна до нуклеарна повреда от равнище 7, най-високото по Международната канара за нуклеарни произшествия.

От охлаждането на нуклеарното гориво в постройките на реакторите в централата се генерира голямо количество вода, нечиста с радиоактивни субстанции, които в този момент се съхраняват в резервоари в нуклеарната централа.

През месец август 2023 година Япония стартира да изхвърля отпадъчните води от АЕЦ " Фукушима " в Тихия океан макар многочислените и многократни възражения на държавни управления и общности, екологични групи, неправителствени организации и антиядрени придвижвания в Япония, прилежащите страни и Тихоокеанския район.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР