Театралният зрител в София ходи пет пъти годишно на театър,

...
Театралният зрител в София ходи пет пъти годишно на театър,
Коментари Харесай

Основната публика в театрите е между 25 и 34 години

Театралният фен в София върви пет пъти годишно на спектакъл, а главната аудитория в салоните е сред 25 и 34 години, демонстрира изследването ASSET - план на Европейската нощ на театъра.

В изследването вземат участие четири български театъра - Народен спектакъл "Иван Вазов ", Софийска опера и балет, Сатиричен спектакъл "Алеко Константинов " и спектакъл "Азарян ", където в продължение на 2 месеца (април и май) са направени над 1000 анкети.

Във въпросите са наранени както претекстовете за посещаване, информационните канали, по този начин и оценката на посетителите за съответния спектакъл и за театралното изкуство като цяло. Координатор на изследването от българска страна е фондация "Арт проджектс " - един от уредниците на Нощта на театрите.

Изследователите разясняват като доста индикативен обстоятелството, че 29 на 100 от интервюираните са показали като главен претекст за посещаване "интелектуална среща с изкуството ", което приказва за положителния имидж на театралното изкуство в България.

Актьорският състав и креативният екип на постановките са основните критерии за взимане на решение какво да бъде определено и посетено от богатата театрална стратегия в четирите театъра, включени в изследването. Тези два критерия имат идентична тежест за избора и са оценени с 4,7 от вероятни 5 точки.

Цената на билета е на последно място в критериите за избор на режисура. В топ 5 на най-посещаваните жанрове през последните три години интервюираните са сложили класическа пиеса, модерна пиеса, оперно/балетно зрелище, мюзикъл и комедия.

Основните канали за информация, които са посочени в анкетите, са рекомендацията от другар или прочут и уеб сайтът на съответния спектакъл. Голяма част от феновете споделят, че биха ходили по-често на спектакъл, в случай че има повече реклама и засищане с задоволително ясна информация за идни театрални събития както в медийните канали, по този начин и в обществените мрежи.

Социологическото изследване е първото с подобен мащаб, в което България взе участие, и единственото по рода си в Европейския съюз. Прави се в два стадия - през април-май 2019 и през октомври-ноември 2019, като във втората част ще има специфичен акцент върху публиката в Нощта на театрите. В него се включват общо 5 страни (Австрия, България, Финландия, Хърватия, Чехия).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР