Театралният режисьор проф. Здравко Митков и композиторът Антони Дончев са

...
Театралният режисьор проф. Здравко Митков и композиторът Антони Дончев са
Коментари Харесай

Здравко Митков и Антони Дончев блеснаха със „Златен век“

Театралният режисьор проф. Здравко Митков и композиторът Антони Дончев са измежду новите носители на най-високата премия на Министерството на културата, „ Златен век “ – огърлие. Общо 24 оценки бяха връчени на публична гала в изложба „ Средец “ през днешния ден, в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Получиха ги създатели и актьори от разнообразни области на изкуствата за своя принос в развиването на българската просвета и нематериалност.  

Със „ Златен век “ – огърлие, се окичиха още изкуствоведът проф. Иван Маразов, художникът Иван Вукадинов и акад. Александър Балкански – създател на цирк „ Балкански “.

Със „ Златен век “ – звезда, бяха удостоени актьорите Владимир Бонев и Рашко Младенов, изкуствоведът Красимир Линков и кинокритикът доктор Олга Маркова.

Сред носителите на оценките „ Златен век “ – щемпел на цар Симеон Велики, надлежно златен и сребърен, са сценаристът Правда Кирова, режисьорът Николай Априлов, поп и джаз певицата деец Маргарита Радинска, дамата каучук Вили Кожухарова – вариететна артистка, и други

Отличията бяха раздадени персонално от министъра на културата Атанас Атанасов. „ Много си мислих какво да ви кажа, тъй като не желая да има една написана тирада, която да изляза и да изчета, а да ви споделя нещо от сърце. В навечерието сме на това, което за мен е най-светлият български празник, най-светлият български ден и може би нашият същински народен празник ”, сподели той по време на церемонията и изрази признателността си към хората на изкуството. „ Сега ще ви наградя и ще ви изкажа същинската признателност на нашата институция за това, което сте създали, само че преди този момент желая не като министър, а като човек, със примирение да ви се поклоня и да ви кажа, че аз откровено си бленувам някой ден да съм като вас ”, призна министър Атанасов. По думите му пътят, по който всеки създател поема, не е лек. „ В момента, в който направиш този избор, знаеш че животът ти ще е доста сложен и че това е предопределение. Това решение не се взема поради материални аргументи “, безапелационен бе той. 

По време на церемонията по награждаването Атанасов поздрави задочно огромната българска актриса Емилия Радева, която през днешния ден навърши 90. От името на Министерството на културата той й пожела още доста дълги години да радва публиката и да дава образец на младите артисти.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР