Те свиреха най-хубавата и весела музика до последните минути живот

...
Те свиреха най-хубавата и весела музика до последните минути живот
Коментари Харесай

Музикантите от „Титаник“ – едни големи мъже

 музикантите-от-Титаник

„ Те свиреха най-хубавата и радостна музика до последните минути живот на лайнера “ – по този начин стартира трагичната история на известния цигулар Уолъс Хартли.

Тялото на Уолъс Хартли било открито след няколко седмици. Към гърдите му била привързана цигулка, което още един път доказвало, че този човек се отдавал на занаята си с душа и тяло.

Оркестърът на „ Титаник “ се състоял от няколко групи. Първата група се състоял от 2 цигулари, виолончелист и контрабасист. Именно в състава на тази група влизал и Уолъс Хартли.

Другата група се състояла от белгийски цигулар, френски виолончелист и пианист.

Според разпоредбите няколкото оркестъра трябвало да свирят в разнообразни елементи на кораба, с цел да могат искащите да усетят цялото многообразие от музикални жанрове. Но този път ръководителите решили да създадат изключение и двата състава свирели по едно и също време.

Както споделят оживелите очевидци: „ Те свиреха най-хубавата музика,която някой в миналото е успявал да чуе през живота си… и свиреха до последните минути живот на лайнера “.

По-късно в едно списание се появява изявление с свидетел, който декларира:

„ Нощта, когато стартира потъва „ Титаник “ е в действителност нощ на героични действия, само че нито една от тях не може да се съпостави с подвига на музикантите. Те свиреха час след час, минута след минута, секунда след секунда, макар че корабът потъваше.

Те свиреха до последно, доказвайки, че същинският човек мъчно се пречупва, макар че краката им бяха до глезените във вода. Музиката, която те извършиха, им даде опция да станат Герои с Вечна Слава “.

Никой не знае коя е била последната ария, която е изпълнила Уолъс Хартли и неговите сътрудници. Според една от версиите, последна комбинация станала църковният химн в средата на 19 век „ По-близо, Господи, към Тебе “.

Спасена пасажерка няколко месеца по-късно чула последната мелодия по време на църковна работа. После тя разказала: „ Избягах като опарена, за не се случи нещо извънредно когато чух, че свирят последната ария на „ Титаник “.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР