Те ще се изправят пред съда във вторник Петима българи

...
Те ще се изправят пред съда във вторник Петима българи
Коментари Харесай

Обвиняват в шпионаж в полза на Русия петима българи във Великобритания

Те ще се изправят пред съда във вторник

Петима българи ще бъдат упрекнати в скрит план за осъществяване на шпионаж в употребява на Русия, написа Би Би Си.

Орлин Русев, Бизер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова ще се изправят пред Уестминстърския магистратски съд във вторник.

Българските жители са упрекнати, че в интервала август 2020 година – февруари 2023 година са се сговорили за събиране на информация, която да е потребна на Москва. 

Твърди се, че обвинените са работили в оперативна шпионска клетка за съветските служби за сигурност и че тази работа е включвала наблюдаване на цели.

Те са упрекнати още в работа по дейни интервенции във Англия и Европа, както и събиране и предаване на информация на съветската страна.

Твърди се, че 45-годишният Русев е управлявал интервенции от Обединеното кралство и е работил като връзка с тези, които са получили разследващата информация.

Полицаите, които претърсиха парцели в Лондон и Норфолк, населявани от трима от обвинените - господин Русев, господин Джамбазов, 41 година, и госпожа Иванова, 31 година, са разкрили хипотетични подправени паспорти и публични документи за идентичност за Обединеното кралство, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия, написа Би Би Си. Твърди се, че Русев самичък е правил фалшификатите.

Групата е упрекната и в образуване на интервенция за наблюдаване в Черна гора , включваща основаването на подправени персонални карти за публицисти, в това число такава с облика на Катрин Иванова.

Русев, Джамбасов и Иванова живеят в Обединеното кралство от години, работят на разнообразни работни места и живеят в редица крайградски парцели.

Русев има история на бизнес покупко-продажби в Русия. Той се реалокира в Обединеното кралство през 2009 година и прекарва три години като работи в областта на финансовите услуги.

Неговият профил в LinkedIn гласи, че по-късно е имал бизнес, занимаващ се със сигнално разузнаване, което включва прихващане на връзки или електронни сигнали.

Русев също декларира, че в миналото е бил консултант в българското министерство на енергетиката.

Джамбазов и Иванова били двойка, работеща в здравния бранш. Двамата управлявали социална организация, предоставяща услуги на българи във Англия, в това число запознаването им с културата и нормите на английското общество.

Те са работили и за изборни комисии в Лондон по време на избори. 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР