Те ще бъдат неоткриваеми за вражеските сонари В Китай разработват

...
Те ще бъдат неоткриваеми за вражеските сонари В Китай разработват
Коментари Харесай

Китай прави свръхзвукови подводници, задвижвани от лазер

Те ще бъдат неоткриваеми за вражеските сонари
В Китай създават технология, която употребява лазери за задвижване на подводници с рекордна скорост. Проектът се създава особено за армията от Харбинския инженерен университет, пише .

Лазерите генерират плазма под водата, която по-късно основава по този начин наречената " детонационна вълна ", движеща подводницата напред. Идеята датира от началото на 21 век, само че до момента опитите за реализиране на лазерно задвижване бяха напразни. Основният проблем пред реализацията бе генерирането на мощ, която да тласне подводниците в контролируема посока.

Изследователите от Харбин споделят, че са намерили решение. Подводниците ще бъдат покрити с тънки оптични влакна - всяко по-тънко от косъм. Те ще са свързани с лазерна система. Изследователите настояват, че този способ ще може да създаде до 70 000 нютона двигателна сила, което е сходно по мощ с реактивен мотор.

Освен задвижването на подводница напред, ориентираната лазерна сила би довела и до това, което е известно като " суперкавитация ", което се случва, когато мехурчетата покриват повърхността на подводен снаряд и усилват неговата скорост. Теоретично, това може да накара една подводница да се движи по-бързо от скоростта на звука - и да я скрие от сонара, тъй като без механична мощ, тя не създава никакви механични шумови трептения.

Новината за този научен прогрес идва след отчети от предходната година, показващи, че Съединените щати са загрижени да не изгубят по този начин наречената конкуренция във въоръжаването с подводници от Китай, който влага огромни средства в проучването на нови технологии за подводни оръжия.

" Този способ може да се приложи и към подводни оръжия, причинявайки феномен на суперкавитация, като по този метод доста усилва подводния обхват на снаряди, подводни ракети или торпеда ", написа ръководителят на плана Ге Янг в документа, представен от SCMP.

Много е евентуално Китай да създава, сходно на Русия и Съединени американски щати, безпилотна подводница-торпедо. Освен за разузнаване сходно оръжие би могло да носи нуклеарна бойна глава, способна да унищожи пристанищни градове и укрепени военноморски бази
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР