Те се надяват да започнат работа и да печелят добре,

...
Те се надяват да започнат работа и да печелят добре,
Коментари Харесай

Чух, че дават добри пари: Как млад мъж от Непал е станал част от руски отряд в Украйна

Т е се надяват да стартират работа и да печелят добре, а се оказват на фронта в Украйна: млади мъже от Непал и Индия са подмамвани да водят война на страната на руснаците. Някои от тях към този момент са починали, други са тежко ранени.

" Когато над главите ни заваляха бомби и патрони, си помислих, че това е краят на живота ми, мислех, че ще умра. Аз обаче оцелях и в този момент се усещам като прероден. " Това споделя пред новинарската организация Агенция Франс Прес млад мъж от Непал, който е бил част от съветски отряд на източния фронт в Украйна. Той демонстрира белезите по краката си и споделя, че е благополучен, защото е съумял да се завърне в родната си страна. Много негови другари не са се завърнали в Непал. 

" Чух, че дават положителни пари "

Той взел пари на заем, с цел да се снабди със студентска виза за Русия, само че се оказало, че тя не му дава право да работи. " Трябваше да погасявам заем в родината си и не смогвах да изпращам пари. Реших да се запиша в армията, тъй като чух, че там дават положителни пари. Не съм го желал, просто обстановката ме принуди ", споделя 24-годишният мъж, представен от .

Много от приятелите му починали пред очите му, а доста други млади мъже от Непал били тежко ранени и към момента се намирали в Русия. На телефона си мъжът демонстрира свои фотоси с съветската войска, както и видеа от обществените мрежи на други негови сънародници на фронта.

АРД показва, че от началото на съветската инвазия в Украйна хиляди непалци са отишли да се борят на страната на Русия. Според формалните данни на държавното управление в Непал става въпрос единствено за 200 души, като най-малко 12 са починали, а петима са военопленници в Украйна. Данните на неправителствени организации обаче показват доста по-голям брой хора.

Индийци със вик за помощ

На страната на Русия се борят и индийци. Видео със вик за помощ на седем млади индийци в камуфлажни униформи обиколи индийските медии предходната седмица. В него те настояват, че са били излъгани от съветските управляващи. " Поставиха ни изискване - или 10 години затвор, или подписваме контракт за работа като асистент, водач и готвач. Разбира се, избрахме да подпишем ", споделят те.

Едва тази седмица индийското посолство в Москва удостовери гибелта на един индиец, умрял на фронта. Той бил подведен от подозрителен трудов медиатор в Дубай.

В Индия към този момент текат правосъдни производства за трафик на хора против доста незаконни медиатори. Пред АРД представител на индийското външно министерство, разясни, че Индия се пробва да върне своите жители назад в родината им. Досега с министерството са се свързали 20 наемни бойци от Индия. " Правим всичко допустимо, с цел да ги открием. Държим връзка с съветските управляващи. Призоваваме да освободят нашите жители час по-скоро ", споделя още представителят. 

Индийското външно министерство съобщи, че управляващите ще преследват строго безскрупулните медиатори, които набират млади мъже за фронта с подправени обещания за работа. Миналия четвъртък в доста градове са били извършени полицейски акции.

Забрана за работа в Русия и Украйна 

В непалската столица Катманду още от началото на февруари околните на наемните бойци стачкуват пред съветското посолство. Държат плакати с надпис " Русия! Спри набирането на непалци за съветската войска ".

" Непал е страна, която има вяра в свободата и мира, по тази причина не можем да позволим нашите жители да бъдат наемани за армията на страна, с която даже нямаме подписано съглашение ", споделя Нараян Пракаш Сауд, външен министър на Непал. " Настояваме за неотложно връщане на нашите хора. " Междувременно съветските управляващи са предложили обезщетение на фамилиите на починали на фронта непалци.

В края на предходната година съветският президент Владимир Путин подписа декрет, съгласно който задграничните наемни бойци ще получават съветско поданство и заплата от към 2000 евро на месец. За доста непалци тази сума се равнява на годишната им заплата.

Непалското държавно управление в това време е наложило възбрана на жителите си да работят в Русия и Украйна. Целта е да се предотврати още непалци да бъдат излъгани и да загинат на фронта.

* Вижте и това видео от архива ни: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР