Бивши ръководители на службите за сигурност на Израел говорят открито срещу политиката на Нетаняху

...
Те се бориха с кървави бунтове, дестабилизиращи войни и дори
Коментари Харесай

Те се бориха с кървави бунтове, дестабилизиращи войни и дори убийството на министър-председател

ByTIA GOLDENBERG Associated Press, 13 септември 2023 г., 1:11 ч.

ХЕРЦЛИЯ, Израел -- Те се бориха с кървави бунтове, дестабилизиращи войни и дори убийството на министър-председател по време на службата си. Но за десетки бивши командири по сигурността на Израел политиките на крайнодясното правителство на премиера Бенямин Нетаняху са най-голямата заплаха за бъдещето на страната.

В безпрецедентна опозиция, повече от 180 бивши високопоставени служители от Мосад, агенцията за вътрешна сигурност Шин Бет, военните и полицията се обединиха срещу стъпки, които според тях ще разбият устойчивостта на Израел пред нарастващите заплахи от Западния бряг, Ливан и Иран.

„Бяхме свикнали да се справяме с външни заплахи“, каза Тамир Пардо, бивш ръководител на израелската разузнавателна агенция Мосад и лидер на новата група. „Минахме през войни, през военни операции и изведнъж осъзнаваш, че най-голямата заплаха за държавата Израел е вътрешната.“

Правителството на Нетаняху, съставен от ултранационалистически и ултрарелигиозни партии, беше сформиран миналата година и незабавно пристъпи към оспорван план за прекрояване на съдебната система на страната. Висши правителствени министри предложиха набор от стъпки, които критиците смятат за недемократични, включително засилена сегрегация по пол в обществените пространства и предоставяне на откровен хомофобски контрол върху част от образователното съдържание.

Критиците казват основен ремонт ще промени самата основа на Израел и ще премахне проверките, които биха попречили на по-радикалните политики на правителството да станат закон. Правителството твърди, че основната реформа има за цел да възстанови властта на избраните законодатели и да ограничи една прекалено интервенционистка и либерално ориентирана съдебна система.

Планът предизвика масови протести и опозиция от широка част от израелското общество. Висши съдебни служители, бизнес лидери, процъфтяващият високотехнологичен сектор на страната и военни резервисти се обявиха против него.

Бившите шефове по сигурността също, като отделни лица. Но сега десетки, някои от които бяха назначени от Нетаняху, се обединиха срещу намеренията на правителството, надявайки се, че техният хор от широко уважавани гласове ще подкрепи тезата им.

“ Ние сме хората, които бяха там, които водихме всички войни“, каза Ноам Тибон, пенсиониран военен генерал-майор. „Решихме, че трябва да има силен, етичен и ясен глас, който призовава и работи за спиране на процеса на унищожаване на страната.“

В една позната страна с войните и въоръжените конфликти, еврейското мнозинство в Израел държи високо на сигурността си. Военната служба е задължителна за повечето мъже евреи, което насърчава интимните връзки между обикновените израелци и въоръжените сили.

Групата от бивши офицери, наричащи себе си „генерали“ Протест“, се чете като кой кой е списък с известни личности. Бившият началник на военния щаб и министър на отбраната Моше Яалон и бившият директор на Шин Бет Карми Гилон, служил при убийството на министър-председателя Ицхак Рабин, са сред видните имена.

Докато бивши служители по сигурността в миналото до голяма степен оставаха над политическата битка, това са изключителни дни, каза Идит Шафран Гитълман, старши изследовател в Израелския институт за изследване на националната сигурност.

"Точно както защитиха страната физически," каза тя, "сега те се борят за характера на държавата."

Движението казва, че привлича членове от различни политически пристрастия, но самият той няма политически стремежи. Неговите лидери казват, че ще се разпуснат, след като почувстват, че надвисналата заплаха за сигурността на Израел е премахната.

Бившите генерали, както и по-широкото протестно движение, не са заели ясна позиция по палестинския въпрос и продължаващата израелска окупация на Западния бряг. Въпреки че отделни членове се изказаха, включително Пардо, който каза пред Асошиейтед прес, че управлението на Израел в окупирания Западен бряг се равнява на апартейд, групата твърди, че това не е нейният фокус.

Палестинците и други критици казват, че това е значително сляпо петно ​​за движение, което твърди, че защитава демокрацията. Но израелските антиокупационни активисти, които се присъединиха към протестите, смятат, че широко разпространеното говорене за демократичните ценности и ултранационалистическата структура на правителството предизвиква събуждане относно отношението на Израел към палестинците.

Командирите казват, че сплотеността на Израел като общество се разпада и че той няма да може да устои на множеството предизвикателства, пред които е изправен сега: нарастващи сражения с палестинците, напрежение с ливанската шиитска групировка Хизбула или Иран.

„Израел не е печелил войни заради своите самолети, батерии или танкове. Тя спечели главно заради своя човешки капитал, социалното си сближаване, своето братство“, каза бившият началник на израелската полиция Моше Каради, член на групата. „Това се разпада. Това се срива.“

Основното преустройство разкри дълготрайните разделения в израелското общество между тези, които подкрепят поддържането на либерален, ориентиран към Запада характер, и тези, които предпочитат да видят Израел като по-религиозен и консервативен.

Разногласията са засегнали най-незабавно и може би разрушително армията, казва групата пенсионирани генерали. Не само резервистите, гръбнакът на въоръжените сили на страната, обещаха да откажат да служат, ако ремонтът продължи. Разделението е проникнало в редовните редици.

Бившите командири също се противопоставят на проектозакон, който може да предостави общи изключения от военната служба на всички ултраортодоксални евреи. Ако законопроектът бъде приет, той ще разшири сегашната система от по-ограничени изключения, която критиците вече казват, че е несправедлива. Те казват, че правителствените министри разплитат социалната структура на страната, като публично критикуват службите за сигурност или войниците, които изглежда се противопоставят на правителството.

Каради каза, че стъпките на правителството засягат всички аспекти на израелската сигурност, включително полицията.

Министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир получи обещание за национална гвардия, която критиците оприличиха на лична милиция, която ще подкопае вече претоварените полицейски сили.

Бен-Гвир, който ръководи полицията, си навлече обвинения, че политизира полицията. Той призова полицията да заеме по-твърда позиция срещу антиправителствените протестиращи, а популярен командир на полицията в Тел Авив, който редовно влизаше в конфликт с Бен-Гвир заради протестите, подаде оставка през юли под, както той каза, политически натиск.

Пардо, който беше назначен от Нетаняху през 2011 г., каза, че премиерът някога е бил внимателен към съветите на своите шефове по сигурността. Той казва, че сега Нетаняху е фокусиран върху политическото оцеляване, особено след като беше обвинен в корупция.

Групата на генералите има свои собствени критици.

Амир Авиви, президент и основател на Израелския форум за отбрана и сигурност, ястребова група от бивши военни офицери, каза, че генералите са обсебени от падането на Нетаняху и злоупотребата с пълномощията им за сигурност за насърчаване на политическо послание, което само по себе си може да навреди на сигурността на Израел.

„Виждаме дискурс, който е много плитък, пълен с лозунги и политика. Това не е типът изказване, който се очаква от офицерите“, каза той.

Членовете на протестната група на генералите са говорили на масови протести срещу ремонта и тихо лобират коалиционни законодатели.

Те също настояват, че не се противопоставят на самото правителство, което според тях е законно избрано, нито че са някаква военна хунта, която се надява да съборете го.

„Ние сме хора, пожертвали живота и кариерата си за сигурността на държавата“, каза Пардо. „Може би си струва да ни изслушате.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР