Те са свързани действия, не е случайно, заяви военният министърБългария

...
Те са свързани действия, не е случайно, заяви военният министърБългария
Коментари Харесай

Димитър Стоянов обвърза хакерската атака към български институции с взривяването на Кримския мост

" Те са свързани дейности, не е инцидентно ", съобщи военният министър

България няма доста ненужно оръжие, да не споделям, че няма доста изправно оръжие. Ако имахме, Армията нямаше да среща такива компликации. Ние имаме сериозен проблем с поддръжката на техниката и в огромен % тя е неизправна. Не виждам какво можем да дадем от изправното, което имаме. Това ще наруши нашите качества. Така министърът на защитата Димитър Стоянов разяснява възможния експорт на оръжия към Украйна. И попита: „ Ако го дарим, с какво ще изпълняваме нашите отговорности за националната сигурност? ”, предава

Стоянов разгласи, че има сигнали от Украйна, с които упорстват страната ни да помогне с оръжие. „ Имат избран лист с стремежи какво да им бъде предоставено от страните. Но отново споделям - България не разполага с толкоз ненужно оръжие, което да бъде предоставено. Ние просто ще изгубим качествата си ”, безапелационен е военният министър.

Министърът на защитата изясни, че Източният фланг към този момент е заздравен: „ Има четири многонационални бойни групи - България, Румъния, Унгария и Словакия. Това е стратегическата идея, според която бяха основани батальонните бойни групи. България не прави изключение ”, посочи Стоянов, който акцентира, че страната ни не е слабото звено в НАТО.

Хакерската офанзива

Военният министър обвърза хакерската атака към уеб сайтове на български институции със замесването на името на България във гърмежа на Кримския мост.  „ Те са свързани дейности, не е инцидентно. Някои ще го изтълкуват като опит да отвърнат на България, че е взела участие по един или различен метод. В последна сметка страната ни не е взела участие във гърмежите. А хакерската офанзива беше отбита сполучливо ”, увери той.

Рискът от нуклеарна война

Ядреното оръжие, Стоянов разяснява, че се преглежда като възпиращо, а не нападателно. „ Заплахите, които идват от Русия, би трябвало да се одобряват съществено. Аз персонално се надявам, че разсъдъкът ще надделее и надали ще се допусне постигане до нуклеарна война. Защото в такава победител няма да има ”, счита той.

НАТО стартира тренировки за отбрана при нуклеарен удар. Министърът на защитата обаче разясни, че те са рутинни. „ Нищо чрезвичайно няма в тази ситуация ”, съобщи Стоянов.

Кой ще пази небето ни

Встъпвайки в длъжността министър на защитата, Димитър Стоянов изясни, че няма да е този, който ще „ приземи ” българската авиация. Кой обаче може да го направи: „ Българските политици могат да я приземят. Като откажат да чуят специалистите за следващ път. В момента ударната ни авиация се намира в извънредно тежко положение ”, предизвести той.

Стоянов сподели, че с МиГ-29 можем да охраняваме въздушното си пространство до края на 2023 година И то при значително изискване - да успеем да доставим към този момент контрактуваните мотори. „ В момента подготовката на летателния състав е извънредно ниска. Хората не летят задоволително. Изключително рисково е всяко политане и кацане с нашите самолети. Не поради техниката, а тъй като нямаме задоволително изправна техника, с цел да приготвяме летателния състав ”, добави министърът.

Той акцентира, че клеветите по какъв начин служебното държавно управление купува „ Грипен ”-и са меко казано неуместни. „ Противопоставянето на експертизата с политиката докара до това, че сега ние нямаме западен аероплан, с който да носим бойното си дежурство. Ако бяха послушали експертизата, сега щеше да има ”, сподели още министър Стоянов. Според него да пристигна съюзна страна, която да носи дежурствата на авиацията ни, ще бъде „ позор ”.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР