Те са около 10 хиляди и вярват, че са българи,

...
Те са около 10 хиляди и вярват, че са българи,
Коментари Харесай

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

Те са към 10 хиляди и имат вяра, че са българи, въпреки да живеят надалеч. Селото им в действителност е най-голямото българско село, макар че се намира в друга страна. Тази неделя в специфичното великденско издание на „ Темата на NOVA ” журналистът Николай Дойнов и операторът Росен Илиев ще заведат феновете на посетители в домовете на сънародниците ни от Паркани.

Селото се намира в самопровъзгласилата се Приднестровска молдовска република. Вече 200 години в него се приказва български език, въпреки и остарял, а локалните припознават България като своя същинска татковина. И описват за непокътнатите български традиции и обичаи, за фолклора и за актуалния живот там.

Докато селата у нас се обезлюдяват или изчезват изцяло, Паркани се подрежда измежду претендентите за най-голямо село в Европа. В него има три учебни заведения, детска градина и културен дом. Как тече животът в Паркани и каква е разликата сред българите тук и там?

Гледайте „ Паркани – най-голямото българско село ” в „ Темата на NOVA “ на Великден (5 май), незабавно след Новините на NOVA в 19:00 часа.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР