Те са две коренно различни нации. България е нация с

...
Те са две коренно различни нации. България е нация с
Коментари Харесай

Папа Франциск: Патриарх Неофит е Божи човек

Те са две радикално разнообразни народи. България е нация с традиция, която е многовековна. Същото е и със Северна Македония. Тя също има доста антична традиция, само че не като страна, а като народ.

Така папа Франциск отговори на въпрос на публицисти в самолета от Скопие към Рим какви са най-силните му усещания от България и Северна Македония, които преди малко е посетил. И в България, и в Северна Македония православни християни, католици и мюсюлмани живеят дружно.

Искрено мога да кажа, че патриарсите, с които се срещнах, в действителност са глас Божий. Те са Божии рожби. Патриарх Неофит е Божи човек. Такива са и Вартоломей, и Кирил. Понякога хората споделят: „ Този има минус, оня има минус! ”. Ние всички имаме, не сме безгрешни.

Първото причестяване на децата в Раковски ме върна към моето причестяване. Спомних си 8 октомври 1944 година - моето първо причестяване. Пеехме „ О, Свети олтаре, защитаван от ангелите! ”. Сигурно и някои от вас го помнят. Видях децата, които се отварят към живота, наясно с избора за това свещенодействие. Църквата пази децата. Те са граница, те са заричане. Беше мощно прекарване за мен. Почувствах, че тези 249 деца са бъдещето на Църквата, че са бъдещето на България. Много мощно усетих тези моменти. Благодаря доста! Молете се за мен, сподели папа Франциск в края на тридневното си апостолическо пътешестване в България и Северна Македония.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР