Те са болестотворни бактерии, които освен опасни за здравето са

...
Те са болестотворни бактерии, които освен опасни за здравето са
Коментари Харесай

Лабораторията на „Софийска вода“ получи акредитация за изследване на легионела и соматични колифаги във водата

Те са болестотворни бактерии, които с изключение на рискови за здравето са и знак за замърсяване на водата. Двата типа бактерии са включени в последната актуализация на европейската инструкция за качество на питейната вода от 12/2020 година, само че още не са наложителни за проучване съгласно българското законодателство. Въпреки това, ЛИК към този момент ги добави в обсега си на акредитация като я препотвърди за идващите четири години.

 

Освен за тези бактерии „ Софийска вода “ е акредитирана да проучва салмонела в утайки, биоотпадъци и почви посредством PCR в действително време. Лабораторията разполага с нужната инсталация, само че и създадена методика за PCR проучвания в това число за съществуване на Sars-Cov-2 в отпадъчните води. В разширения обсег на акредитация влизат и още спомагателни химични разбори.

 

На 16 август ЛИК навлезе в идващия си четвърти 4-годишен стадий на акредитация след извършена оценка от ИА „ Българска Служба за Акредитация “ и получи нови документ и заповед за акредитация до 2026 година

 

Лабораторията на „ Софийска вода “, част от Веолия, е акредитирана за първи път през 2010 г.  Акредитацията  е поръчител за подготвеност, ресурсна обезпеченост и опция да се рапортуват годни и метрологично проследими резултати. Само за 2021 година акредитираната лабораторията на " Софийска вода " е взела над 9000 проби от целия път на питейната вода до крайния клиент, върху които е направила над 150 000 разбора.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР