Те отправиха към Столична община искане за незабавни мерки с

...
Те отправиха към Столична община искане за незабавни мерки с
Коментари Харесай

Пациенти с хронични болести поискаха нискоемисионна зона и по-добър градски транспорт в столицата

Те насочиха към Столична община искане за незабавни ограничения за възстановяване на качеството на въздуха, към което са изключително уязвими.

Пациенти с хронични положения, обединени в организациите - Сдружение на пациентите с дихателна непълнота и белодробна трансплантация, Българско сдружение на пациентите с белодробна хипертония, Национална асоциация на децата и младежите с диабет и подкрепени от Сдружение Въздух за здраве и родителска група Въздух за децата, застанаха зад акцията Хронично-лично, с която желаят от управляващите незабавни ограничения за възстановяване на въздуха в София.

И в случай че за вас е мъчно да дишате, до момента в който се прибирате в пиковите часове през натоварения градски трафик, какво ли коства на нас, пациентите с хронично заболяване? – питат пациентите в акцията.

Има моменти, когато въздухът в София е толкоз нечист, че чувствам дробовете си като си в железен корсет и се връщам към дните преди интервенцията, когато живеех с помощта на кислородотерапия. Въздухът, който дишаме влия директно върху нашето здраве. “ – споделя Наталия Маева - Президент на съдружие “Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония ” и пациент с пулмонална артериална хипертония в следствие сполучливо белодробно трансплантирана през 2016 година

Организациите, входираха в Столична община отворено писмо с препоръчани ограничения за градското обмисляне и превръщането на София в здравословно място за живеене. В писмото те напомнят, че съгласно Световната здравна организация (СЗО) София е европейската столица с най-високи равнища на фини прахови частици (ФПЧ) във въздуха, а обстановката е изключително притеснителна през зимните месеци, когато пределните възможни европейски правила на ФПЧ се надвишават до 10 пъти, а международните специалисти дефинират въздуха в София като нездравословен за здравето. Изследванията демонстрират, че равнищата на азотен диоксид целогодишно са обезпокоително високи. Краткосрочната и дълготрайна експозиция на тези замърсители е обвързвана със сърдечносъдови болести, инсулт, ХОББ, рак на белия дроб, астма, понижена белодробна функционалност, въздействия върху развиващия се мозък и централната нервна система, нараснал риск от прибързано раждане и понижено тегло при раждане и други Вследствие на мощно нечистия въздух в София годишно умират сред. 13,4% от локалния Брутният вътрешен продукт в София са изгубени заради замърсяването на въздуха през 2019 година, което се равнява на 3,124 милиарда евро. (6,10 милиарда лева.) Установено е, че обществените разноски на София, свързани със замърсяването на въздуха, количествено избрани въз основата на негативните въздействия върху здравето, са най-високите в България и повече от седем пъти над тези на втория най-замърсен град в страната.

Нека не обръщаме внимание на проблемите, когато е прекомерно късно. Смятам, че качеството на въздуха се отразява директно на белодробното здраве, а и освен. Едно хронично белодробно заболяване е в тежест освен на нас, само че и на околните ни и на страната. – споделя за акцията Илияна Христова, пациент с белодробна трансплантация и Муковисцидоза.
Исканията на пациентите са изложени в 18 точки, измежду които ограничения за ограничение на автомобилния трафик посредством тласъци за закупуване на различни транспортни средства; поощряване на споделеното пътуване; въвеждане на платени форми за влизане с автомобил в централните елементи на града, добре развита градска мрежа с чист, наличен и комфортен публичен превоз, ограничения за стимулиране на потреблението на публичен транспорт; преустановяване на практиката за закриване на публични линии (трамвайни трасета) с към този момент построена инфраструктура; специфични интеграционни политики за хората с увреждания за зелен публичен превоз, основаване на обвързвана, безвредна и качествено построена велосипедна мрежа, с ясни и съответно сложени периоди за изпълнение; основаване на алеи не за сметка на пешеходното придвижване, централна част с нискоемисионни зони, които да предизвикват дейното напредване, включване на методите на отопление като съставен елемент на зоните; възстановяване на достъпа до чист и комфортен публичен транспорт; тласъци за екологично напредване и отопление на хората с невисок обществен статус, живеещи в тези зони и още доста други.

Повече информация за акцията може да видите на.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР