Те не вършат невъзможни дела, те са хора като всички

...
Те не вършат невъзможни дела, те са хора като всички
Коментари Харесай

Вие номинирахте, а журито избра 10 – кой от тях ще стане Будител на десетилетието?

Те не правят невъзможни каузи, те са хора като всички нас, само че все пак са разнообразни, тъй като живеят за другите и се раздават. И в случай че в предишното ни будителите са събуждали народа в името на книжовността, самосъзнанието, духовността, то актуалните ни държат будни със своите каузи, в името на общността и ни карат да продължаваме да имаме вяра, че чудото е допустимо.

 

" Кой е Вашият будител на десетилетието? "   С този въпрос Българското национално радио се обърна към жителите на България, а в границите на месец хиляди хора показаха своите номинации.

От тях журито в състав: проф. Огнян Герджиков, доктор Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел Ненчев, Елеонора Гаджева, Добрина Чешмеджиева и програмният шеф на Радио " Фокус " Ива Дойчинова дефинира 10-те имена или дела, белязали последното десетилетие със своята будителска активност.

И те са:

1. Проф. Минко Балкански – френският академик от български генезис милеещ за образованието

Роден е през 1927 година в село Оряховица, Старозагорско. Смятан е за един от най-известните учени в региона на физиката в международен мащаб. Още в началното учебно заведение той се отличава с любознание и интерес към разнообразни образователни предмети. В гимназията взема по 2 класа за година и постъпва в Софийския университет едвам на 15 години. Но фантазиите му надвишават националните граници. Като дребен е запленен от ориста на Луи Пастьор и неговата цел е университетът на великия френски академик – елитния Екол нормал сюпериор в Париж. Успява да замине за френската столица, само че не е признат в университета, защото там имали право да учат единствено французи. По-късно приключва Националното висше учебно заведение по химия в Бордо. Става лекар на науките на 27 години, а година по-късно - професор по физика.

Представял е свои проучвания в 34 университета в Европа и Америка. Започва работа в Екол нормал като откривател в лабораторията по физика. Работи по-късно и в Масачузетския механически университет, преди да стане професор в университета " Мария и Пиер Кюри " в Париж, където оглавява лабораторията по физика на твърдото тяло.

След 1993 година проф. Минко Балкански се заема с дейна активност в помощ на науката и образованието в България, като в родния си край основава Фондация " Миню Балкански ", на името на татко му. Базата на фондацията е в село Оряховица, където някогашните магазини и къщи на фамилията са преустроени в приемен дом, битова зала, библиотека, маза, образователна зала по информатика, фитнес зала и музей.

Освен това фондацията изплаща и реставрира няколко къщи, където е възобновена обичайна битова класификация. В този етнографски комплекс, който е от необикновен интерес за задграничните посетители, се организират постоянно курсове по информатика, семинари и занимания по френски. Фондацията провежда годишен конкурс по математика и физика за надарени български възпитаници. А шестте лауреати са поканени за една година на предварителен курс в лицея " Луи льо Гранд " за кандидатстване в Екол Нормал Сюпериор и в Политехническото висше учебно заведение в Париж.

Заедно със сина си Ален проф. Балкански притегля известната американска фондация Schools Online от Калифорния за насърчаване на стратегия, по която към този момент 30 от най-хубавите гимназии в страната са снабдени с компютърни лаборатории.

Най-забележителната и най-важната активност на фондацията е тази за повишение на професионалната подготвеност и на преподавателите по информатика, както и подпомагането на даровити български деца.

През 2003 година е награден с медал " Стара планина ", а през 2004 година получава статуетката " Мигрант на годината " на Международната организация по миграцията. Проф. Минко Балкански е четири пъти притежател на купата Доктор Хонорис Кауза.

През 2018 година проф. Балкански беше номиниран както от журналистическия екип на " Будител на годината ", по този начин и от доста слушатели, читатели и… завоюва! Будител, който докосна и мозъците и сърцата на хилядите, дали своят вот за него.

Животът е изобилен извор на срещи. Кратки, мечтани, цялостни с страсти, други пък с уроци, с размисли. Но, има едни, които са незабравими. Които топлят душите и пълнят сърцата. Които дават вяра. Даже очакване. Такава е всяка среща с Професор Минко Балкански.

Навършил през юли т.г. 96  години, той продължава да работи, да се среща с възпитаници, студенти, сътрудници и другари на науката. А с това, проф. Балкански – Минко, както обича да го назовават, е благополучен, тъй като е човеколюбец, тъй като е Будител, който не стопира да дава.

" Мисля, че същинското благополучие е когато даваш. И тъй като имам вяра, че хората са родени, с цел да бъдат щастливи, то колкото повече даваш ", споделя той.

2. Георги Господинов – вдъхновяващото перо на българската литература

Той е освен най-превежданият отвън България български публицист, той е и голяма мотив за горделивост – първият българин, притежател на литературната премия " Букър " за своя разказ " Времеубежище ".

Роден е в Ямбол на 7 януари 1968 година Завършва " Българска лингвистика " в Софийския университет, става лекар по нова българска литература в Института за литература при Българската академия на науките с дисертация на тематика " Поезия и медия: кино, радио и реклама у Вапцаров и поетите на 40-те години на ХХ век ". Известно време работи като литературовед в Института по литература при Българска академия на науките. От 1998 до 2000 година е хоноруван учител в Нов български университет по писане на есе, а по-късно по модерна българска литература.

Още с първата си стихосбирка, " Лапидариум " (1992), Георги Господинов е отличен с Националната премия за дебют " Южна пролет ". Следват " Черешата на един народ " (награда за книга на годината на Сдружение на български писатели, 1996) и през 2003 година, " Писма до Гаустин ".

Негови стихове са включени в редица интернационалните антологии, измежду които е " New European Poets ", а преводи на негови произведения на разнообразни езици, в това число на арабски, могат да се прочетат в lyrikline.org

" Естествен разказ ", първият разказ на Георги Господинов, публикуван 10 пъти, а критиката  го дефинира като " първия по рождение и по популярност разказ на поколението на 90-те ". Освен това е оповестен на 21 езика.

Вторият му разказ " Физика на тъгата " още с излизането си оглавява класациите за най-продавани книги в България. През 2013 година печели премията " Български разказ на годината " на Националния дарителски фонд " 13 века България ", а през 2014 година е номиниран за четири интернационалните награди.

И идва времето на…  " Времеубежище ", публикуван през 2020 година, романът, който донесе на Георги Господинов, а и на цяла България премията " Букър " през 2023-а.

" Никое време не ти принадлежи, никое място не е твое. Това, което търсиш, не търси теб, това, което сънуваш, не те сънува. Знаеш, че нещо е било твое на друго място и в друго време, по тази причина все прекосяваш минали стаи и дни. Но в случай че си на вярното място, времето е друго. Ако си във вярното време, мястото е друго. Нелечимо ", написа той в творбата си.

" Почетен жител на София " е от тази година.

3. Иво Иванов – геният да си остроумен повествовател на живота

От 30 години живее в Съединени американски щати, само че той е български публицист, публицист и баскетболен треньор, създател на три сборника с вдъхновяващи истории, основани на действителни събития и с герои от заобикалящия ни свят: " Кривата на щастието ", " Отвъд играта " и " Хроника на болката ".

Приятелите му го дефинират като необикновен наивник, а рецензията го счита за извънредно надарен, сензитивен и остроумен повествовател, чиито текстове, написани от другата страна на Атлантическия океан, провокират хората да се замислят за в действителност значимите неща в живота – да търсим своя смисъл, като слагаме човечността и любовта пред жестокостта и омразата.

А въплъщение на неговата добрина е желанието му да оказва помощ, безкористно – когато е у нас прави и невъзможното да отиде до Калофер, с цел да се срещне и да вдъхне най-малко мъничко вяра на Николай Божиков - млад мъж от градчето, буен обожател на футболния ЦСКА, който от дълги години страда от мускулна дистрофия и е прикрепен към леглото.

Иво Иванов е роден през март 1974 година Завършва Националната спортна академия със компетентност " Баскетбол " и " Журналистика " в Софийския университет. Живее в щата Канзас, Съединени американски щати, където работи като шеф по маркетинг в областта на уеб дизайна. Освен това тренира два гимназиални футболни тима. Води радиопредаване, прави подкаст с другари. Той е измежду най-продаваните български създатели през 2015 и 2016 година, като в книгите си той написа за елементарните хора, попаднали в невероятни обстановки.

4. Никола Рахнев – фантазията за милион засадени дървета в България

Да върша положително е най-прекият път към щастието…

На 40 години е, като зад тила си Никола Рахнев има голям опит в областта на продажбите, ръководството, консултантски услуги, бизнес развиване и други. Това, с което обаче е най-разпознаваем, е точно основаването на най-голямата доброволческа самодейност за засаждане на нови гори и дървета в България.

Идеята му за " Гората.бг " се заражда през 2011 година, а през 2013 се реализира първото всеобщо засаждане на дървета. Мечтата от милион засадени дървета към този момент надалеч е надхвърлена и общността към " Гората.бг " към този момент се гордее с над 2 000 000.

Организацията му подарява всяка година на общини, пчелари, дребни деца и детски градини стотици хиляди дървета, като с това активността на Никола се разраства последователно и обгръща доста области, където има потребност от навременна и експертна помощ.

Например къщата " Прегръдки от България " приюти десетки бежанци от войната в Украйна през 2022 година Никола беше един от първите, които се включиха в помощ на наводнените села в карловския район. Земетресенията в Турция и Сирия също станаха мотив за стремително събиране на помощи и логистика, която да доближи бързо до потърпевшите хора.

" Гората.бг " и Никола Рахнев непрестанно подаряват хранителни артикули на нуждаещи се обществено слаби фамилии и краткотрайно затруднени хора в България. Той бе " Будител на годината " за 2019-а.

5. Евгения Пеева-Кирова и Траян Траянов, които са " Заедно в час " за възпитаници и учители

Евгения Пеева-Кирова е създател на Фондация " Заедно в час " и първи неин изпълнителен шеф в интервала 2010-2019 година, а през днешния ден е член на Управителния съвет на организацията. Притежава бакалавърска степен по стопанска система, политология и социология от Харвардския университет и магистърска степен по учебен мениджмънт от Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ".

През годините тя получава разнообразни форми на самопризнание за работата си, в това число премията " Млад управител на годината " (2018) и " Жена на годината " в категория " Общество " (2012).

Траян Траянов е част от екипа на Фондация " Заедно в час " от нейното основаване през 2010 година, като от 2019 година е изпълнителен шеф и член на Управителния съвет на организацията. Член е на Борда на настоятелите на Американския лицей в София, където е приключил междинното си обучение. Има бакалавърска степен по обществени науки от Харвардския университет и магистърска степен по социология от Университета в Кеймбридж.

Именно те са моторите на Фондация " Заедно в час ", която през последните 12 години се утвърди като една от най-дейните и авторитетни неправителствени организации у нас в областта на образованието. Организацията им работи за обезпечаването на еднакъв достъп до качествено обучение за всяко дете в България посредством разнородни действия – стратегиите им " Нов път в преподаването ", " Училища за образец ", " Учим дружно ", както и просветителната за педагози Prepodavame.bg - профилиран уебсайт, който предлага запаси за учители, шефове и просветителни специалисти, в това число положителни практики, наръчници, работни листове, образования, уебинари и други

Фондацията им организира и благотворителната самодейност " Предизвикай се с идея " - годишна самодейност с присъединяване на известни персони и фенове на спорта, която има за цел да събере средства в поддръжка на активността на организацията посредством присъединяване в разнообразни спортни действия.

6. Стефан Командарев – режисьорът, който приключва медицина и лекува с кино

Роден е на 28 септември 1966 година в София. Завършва медицина, само че и кино- и телевизионна постановка в Нов български университет. Автор е на документалните филми " Хляб над оградата ", " Азбука на вярата ", " Градът на дамите баданте ", " Живот от живота ", на игралните " Съдилището ", " В кръг " и други

Филмът му " Светът е огромен и избавление дебне отвред " (2008) e първият български игрален филм, попаднал в късата селекция за " Оскар ".

" Посоки " (2017) пък беше първата българска лента със селекция в формалната стратегия на Кан след 1989 година

Новият му филм " Уроците на Блага " завоюва три награди на 57-ото издание на интернационалния кинофестивал в Карлови Вари - Голямата премия " Кристален глобус ", а към този момент публично е и българското предложение за " Оскар ".

Стефан Командарев е едно от ярките имена в българската кинематографска общественост. Режисьор, сценарист, продуцент, той е еднообразно предан и правилен както на документалното, по този начин и на игралното кино.

Критиката дефинира филмите му като дълбоки, отличаващи се с надълбоко и просторно познаване на тематиките, които третират, и с топлина и със благосклонност към техните герои.

Лентите му са с остър фокус към съвремието, внушаващи тревога за днешния ден и отличаващи се с съвсем документален кинематографизъм, завладяващи и отзивчиви. Силно прочувствени, с изрично декларирана гражданска и обществена позиция.

7. Лазар Радков – капачките, които подсигуряват здравето на нашите деца

Този млад и въодушевяващ човек направи същинска гражданска война в дарителската просвета в нашето общество през последните години. Той е главният мотор на акциите " Капачки за бъдеще " и " Каузи.БГ ".

Лазар е и обучител по оказване на първа помощ, както и доброволец в разнообразни акции за поддръжка на хора в бедстващо състояние, като потърпевши при наводнения, както и вследствие на войната на Русия в Украйна.

Инициативата му " Капачки за бъдеще, която съвсем шест години хиляди българи се включват и събират стотици тонове пластмасови капачки (а от наскоро също бутилки и кенчета – бел.ред) и по този начин обезпечават пари за пазаруването на кувьози и детски коли за спешна помощ за лечебни заведения в дребни и огромни обитаеми места.

Всичко стартира през 2017 година, когато Лазар Радков подема радикално друга акция под надпис " 30 под 30 " в опит да стимулира един милион българи да спортуват всеки ден в продължение на 30 дни. Позитивният отзив от спортното предизвикателство и концепцията за събирането на пластмасови капачки се срещат в главата на Лазар и лампичката светва: с цел да стимулираш огромен брой хора да подхващат каквото и да било деяние за реализиране на качествена смяна, би трябвало да им дадеш опция да го създадат по елементарен и прелъстителен за тях метод, тъй като това усилва вероятността те да продължат да го вършат във времето.

По същото време Лазар, който близо 10 години, води безвъзмездни тренировки в столичен парк. Един ден той афишира пред трениращите, че ще събира пластмасови капачки с благотворителна цел. В тренировката в този ден взе участие и Мартина Йорданова, която по-късно му донася събрани от нея капачки и се трансформира в съществена причина за мощния старт на акцията. Лазар споделя за акцията си в обществените мрежи с апел към своите другари и почитатели да дават оферти защо да се употребяват средствата от рециклираните капачки. Много от хората оферират една и съща концепция: да се купуват кувьози за лечебни заведения в страната.

Така Лазар се заравя в тематиката и открива, че всяко десето дете в България се ражда недоносено и едно от всеки три от тях развива форма на увреждане на зрението. Проблемът е явен и налице и той взема решение, че би могъл да бъде част от напъните за неговото разрешаване.

" Капачки за бъдеще " е за близо 6 години са купени няколко десетки кувьози, както и други медицински уреди, с които са подкрепени 40 лечебни заведения в България, четири профилирани детски коли за спешна помощ, дарени на лечебни заведения в Пловдив, Плевен и Русе, както и на СБАЛ по детски заболявания " Проф. Иван Митев " в София. Преди дни от самодейността оповестиха, че на процедура е подготвена и петата детска кола за спешна помощ, като тя евентуално ще бъде дарена на болничното заведение в Кюстендил.

8. Дарин Маджаров – младежът, който като се учи – учи и децата ни

Вече е на 36, само че детското в него поддържа оня пламък, които не угасва с времето.

Роден е в Дряново, междинното си обучение приключва в Националната Априловска гимназия в Габрово с орден за отличен триумф, цялостно 6.00.

През 2011 година получава бакалавърска и магистърска степен по електроника и компютърни науки в университета Якобс, Германия, става докторант в региона на възобновими източници на сила и електрически коли в Льовенския католически университет, Белгия, само че се връща в България.

Същата тази година у него се заражда концепцията за платформа, която да е в помощ на учениците.

Дарин основава " Уча.се " като в началото съобразителният млад бизнесмен записва самичък над 550 видео урока по математика, физика, химия, биология и британски език. След като ползата към платформата му нараства, той прекъсва докторантурата си и се завръща в България, с цел да се отдаде напълно на плана и да построи екип, с който да усъвършенства образованието в България.

През годините желанието му е " Уча.се " да бъде мястото, на което всеки получава уроците за учебно заведение на понятен и забавен език – един незаместим инструмент, който оказва помощ и на учениците, на учителите, както и на родителите.

До момента Дарин е оказал помощ на стотици хиляди деца да учат по-успешно. Към 2021 година в уеб страницата и приложението на " Уча.се " има над 24 000 видео урока, теста и договаряния с мисловни карти. Уроците са изгледани над 100 000 000 пъти от над 1 000 000 регистрирани консуматори.

9. Стефан и Максим Иванови – 105 дни на вода, 4444 морски благи в Атлантика

Двамата потеглят на най-голямото премеждие в живота си с лодка, направена в гаража им. Те са и първите българи, осмелили се да прекосят Атлантика единствено с гребане.

Над 80 дни мореплавателите – татко и наследник не виждат никого. Посрещат и рождените си дни сами, в средата на океана. Почерпката им е… уловената от самите тях риба, с която се изхранват по време на цялото си пътешестване.

Със своето странствуване Стефан и Максим се надяват да разпространяват тематиката за донорството и да накарат повече хора да се замислят за това, че могат да оказват помощ на близките.

А на книжния ни пазар към този момент е реалност и книгата им " Неверест " – роман за една дръзка фантазия, трансформирала се в неповторимо премеждие, вдъхновяваща история за океанското им странствуване.

Експедицията на Максим и Стефан стартира на 14 юни 2020 година от Португалия, а задачата им е да прекосят Атлантическия океан от изток на запад. 105 дни на вода, 4444 морски благи (8230 км) в сезона на ураганите – двама мъже в лодка. Хиляди хора по света със спотаен мирис наблюдават всяко загребване, всяка прогноза за идващ вихър или техническа щета на борда.

Баща и наследник обаче пребориха несгодите и сполучливо приключиха първото българско гребно пресичане на Атлантическия океан, а единствено преди дни бащата Стефан, който е и банкер, се върна у нас, откакто взе присъединяване в първата в света експедиция с гребна лодка от Антарктида през Южния Океан. Тя приключи сполучливо на 17 януари 2023 година, и донесе шест върха на Гинес.

Членовете и уредниците на пътуването имат специфична задача, обвързвана с опазването на Южния океан.

10. Алек Алексиев – артистът, който първо работи, след това приказва

Процесът е: Първо деяние, по-късно - говорене. Личните образци... Имам възприятието, че част от обществото ни не цени човешкия живот, омаловажава го, за него е просто месо…

Това споделя пред БНР артистът Алек Алексиев, който с първите удари на Русия над Украйна, не се поколеба, а пое сложния път през бомбите и осколките, с цел да окаже поддръжка на бягащите от войната.

А година след началото на кървавите удари той запази историите на избягалите украинци, които са намерили заслон у нас, в документален филм " Детство 2.0 ".

От години артистът има ясно изразени цивилен позиции и е интензивно зает в интерес на обществото, взе участие в цивилен начинания и действия на фондация " Заедно в час ", която работи за достъп до качествено обучение, също и на фондация " Сийдър ", която се грижи за деца и възрастни в неравностойно състояние. Обвързан е и с активността на фондация " За положителното ", която започва фонд за децата на починалите лекари, медици и парамедици по време на Covid пандемията.

Чрез кино лентата си и посредством фондацията " От другата страна " работи по тематиката за зависимостите - алкохол и опиати. Той е един от дребното български артисти, които дават образец със личното си държание за това кое е положително и кое зло.

Алек Алексиев попадна измежду 30-те финалисти, номинирани измежду участници от 80 страни, на международния формат на програмата " Най-изявените млади персони на света " за 2023 година на Международната младежка камара - България.

От октомври на особено създадена платформа всеки ще може да гласоподава за един от десетте номинирани, чиято активност и идея поддържа.

Кой от тях е  " Будител на десетилетието "  ще стане ясно на тържествена гала, която обичайно ще се организира и излъчи на празничния 1 ноември в ефира на БНР, bTV и партньорски мрежи на водещи български медии.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР