Те настояват това да стане до края на 2024 г.

...
Те настояват това да стане до края на 2024 г.
Коментари Харесай

След МОЧА: Съветници от ПП-ДБ в Пловдив с предложение за преместване на „Альоша“

Те упорстват това да стане до края на 2024 година

Общинските съветници Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на „ Продължаваме промяната - Демократична България ”, внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив паметникът на Съветската войска „ Альоша ” да бъде изместен в период до края на 2024 година в Музея на социалистическото изкуство. Това оповестиха от пресцентъра на ДСБ във Facebook.

„ Смятаме, че посредством този акт общинското управление ще покаже почитание към българската история, националното достолепие и към жертвите на тоталитарния комунистически режим. С цел възобновяване на историческата истина - а точно, че Червената войска е окупатор на България и обръщайки се към националното достолепие, завещано ни от епохата на българското Възраждане, предлагаме Альоша да бъде изместен от върха на рид Бунарджика “, пишат те в известието.

Предложението включва още реализиране на архитектурен конкурс за реставрация, облагородяване и реституция на пространството на върха на хълма, тъй че мястото да се трансформира в прелестно градско пространство, уместно за разходка, културни и спортни събития.

Очаква се предлагането да влезе в дневния ред на Общинския съвет в града на тепетата за сесията на 17 януари.

Ако предлагането бъде признато, кметът на града Костадин Димитров би трябвало да разпореди преместването на паметника до края на годината.

Паметникът на Съветската войска „ Альоша “ е гранитна скулптура с височина 10,5 м, която се издига на върха на хълма Бунарджик. Открит е публично през 1957 година. Изобразява изправен руски боец, държащ картечен револвер " Шпагин " с цевта надолу. Прототипът на статуята е съветският боец от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов. Скарлатов е едвам 19-годишен, когато стъпва в Пловдив през 1944 година През 1982-ра, съвсем 40-години по-късно, той се завръща в града и е почетен със званието званието почетен жител. Неговата щерка също е посещавала страната по покана на пловдивчани.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР