Те изучават информатика и изкуствен интелект. Дванадесет момичета от първи

...
Те изучават информатика и изкуствен интелект. Дванадесет момичета от първи
Коментари Харесай

Дами канят! Млади момичета от Пловдив конкурират мъже с любопитно начинание

Те учат информатика и изкуствен интелект. Дванадесет девойки от първи до четвърти курс всеки петък се събират след часовете в една от аудиториите на Техническия университет – филиал Пловдив. Те са клуб  JAVA Girls. Преди две години на доцент доктор Мария Маринова – академик и учител в катедра „ Компютърни системи и технологии “ на Техническия университет – филиал Пловдив и хрумва концепция. “Реших, че момичетата тук малко са подценени. Шегуваме се, че даже думата инженер няма женски жанр и някак си девойките инженери са подценени. А има изключителни млади дами, които учат тук. Имала съм курсове, в които нито едно момче не може да реши задачата по този начин, както група девойки я вземат решение. И то хардуерни задания в направление „ Компютърна архитектура “, което повеждам. Занимаваме се с планиране на процесори и това е доста комплицирано. Момичешките решения ме изненадват и радват. “ – споделя доцент доктор Мария Маринова.
Създателката на клуб JAVA Girls е същински необятно скроен академик. Потвърждават го научните й ползи и множеството дисциплини, които преподава. Отскоро с изключение на от изкуствено схващане тя се интересува от логика на психиката, тъй като е уверена, че това е метод да накараме машинният разсъдък да разбере по-добре хората и тяхното държание. Заедно със своя съмишленичка приготвят книга за жените-лидери в науката за програмиране и неестествен разсъдък. А със собствен някогашен студент вършат съдружничество и купуват мощен компютър, с цел да основат с него неестествен разсъдък за робот.
Защо JAVA
Сред програмистите се споделя историята по какъв начин е основан програмният език  JAVA. Младите мъже и дами, които го основали, обичали по време на взаимната си работа да … пият кафе  JAVA. И кафето и взаимният труд били толкоз приятни за екипа, че решили да кръстят новият програмен език с името на общата им приятност. Според експертите този език е „ кирилицата “, на която най-често си поддържат връзка микроконтролерите във всяка техника. Затова студентите би трябвало овреме да го знаят, с цел да обучат машините.
Тъй като JAVA е нова дисциплинираност първоначално преподавателката би трябвало да открие салдото, с цел да не се откажат студентите, в случай че им се види доста мъчно. Но и постоянно си задава въпроса: дали не беше елементарно. За нея е значимо бъдещите инженери да създадат нещо независимо, с цел да получат самочувствие и след това да продължат да търсят сами. „ Имам изключителни студенти. Изненадвам се, че във всяко ново потомство, което идва да учи при нас, има доста умни деца. Стремя се да ги подтиквам самостоятелно. “ – радва се доцент доктор Мария Маринова.
Кой членува в момичешкия клуб
Една от студентките, която е член на  JAVA Girls през цялото време е Мария Бабанова. Тя е четвъртокурсничка от специалността „ Компютърни системи и технологии “ в Технически университет – филиал Пловдив. Учи тук и тъкмо тази компетентност, тъй като смята, че това е най-хубавата вероятност за кариерното й развиване. „ За JAVA Girls научих още предходната година на едно от упражненията, които имахме при доцент Маринова по компютърни архитектури. Заедно с мои колежки пожелахме да участваме в клуба. В началото срещите ни не бяха напълно постоянни – наближаваха семестриалните ни изпити за 3-ти курс, наближаваше и лятната почивка. През тази година започнахме по-редовно да се събираме и работим в клуба. “ – споделя Мария Бабанова.
Темите на момичешките срещи се дефинират най-много от членовете на клуба, тъй като всички желаят времето тук да е забавно и потребно. Затова разискват нови неща, които са видели в областта на осведомителните технологии. И въпреки всичко за какво дамски клуб? „ Мисля, че тъкмо тъй като в нашата сфера доминира мъжката сила и мъжкото наличие, а дамите са малко подценявани. Участието ни в клуба ни кара да се усещаме непренебрегнати, по-специални и равни с мъжете информатици. “ – изяснява студентката. Тя смята, че изкуственият разсъдък, основан от дами не ще се разграничава от изкуствения разсъдък, основан от мъже. Но известно „ разделяне на труда “ въпреки всичко има, защото дамите биха били по-добри в дизайнерската част при основаването на умните машини и въобще към неща, свързани с естетиката. Докато мъжете евентуално ще работят повече по логическата част.
„ Считам, че нашият клуб ми дава конкурентни преимущества и за бъдещото ми кариерно развиване. Търся своята ниша в областта на осведомителните технологии и изследвам сферата на киберсигурността, тъй като тъкмо това ми е доста забавно. И за жалост тъкмо такава заинтригуваност от младите професионалисти  доста липсва в България. “ – заключи Мария Бабанова.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР