Те използват предците си, за да се сдобият по-лесно с

...
Те използват предците си, за да се сдобият по-лесно с
Коментари Харесай

Все повече американци кандидатстват за европейско гражданство

Те употребяват предците си, с цел да се снабдят по-лесно с поданство на европейска страна, а Ирландия и Италия са изключително известни

Все повече американцикандидатстват за поданство на страна членка на Европейски Съюз, възползвайки се от корените си, с цел да се снабдят с нов паспорт и да разширят опциите си за работа, живот и пътешестване, написа Bloomberg, представени от .

3284 американци са кандидатствали за ирландски паспорт през първите шест месеца на годината, над два пъти повече по отношение на същия интервал на 2021 година, сочат статистически данни на държавното управление. Търсенето на италиански и немски паспорти също е повишено експоненциално, демонстрират данните на няколко консултантски компании в региона на поданството. В италианското консулство в Ню Йорк в листата с чакащите има 3700 души.

Кандидатите имат разнообразни учредения да аплайват. За някои пандемията е посочила преимуществата на това да имат повече от един паспорт, с цел да посещават фамилията си в страни, които затвориха границите си за чужденци, или с цел да се възползват от политиките на работодателя си за работа отвред. Други виждат положителни благоприятни условия за бизнес и вложения, а мнозина са изтощени от политическите разделения в Съединени американски щати и желаят път за бягство.

„ Всеки месец е рекорден “, разяснява Джорджо Нусинер, началник на основаната във Флорида Програма за помощ за италианско-американско поданство. Търсенето е повишено два пъти на годишна база по отношение на същия интервал на предходната година. „ От края на предходната година следим необикновено повишаване на търсенето и политиката е главната причина, която хората показват за търсене на път на открито “, добавя той.

Път за бягство

Смята се, че 40% от американците имат право на европейско поданство, сочат данни на консултантската компания Global RCG. Макар че всяка страна има лични правила, Ирландия да вземем за пример предлага поданство на второ, трето и четвърто потомство американци с ирландски корени, които дават отговор на избрани критерии, а Италия признава роднински връзки до 1861 година Хората, които имат документи, доказващи връзки на предците им с тези страни, имат относително елементарен и на ниска цена метод за достъп до Европейски Съюз.

Не всички, които аплайват за поданство, считат да трансформират живота си и да се открият в Европа, само че им харесва да имат този вид.

Габриел Стонър, чиято майка е родена в Ирландия, решила да кандидатства за ирландско поданство, откакто през юни Върховният съд анулира основното дело „ Роу против Уейд “, което към този момент съвсем половин век подсигурява правото на аборт. 27-годишната текстописец специалистка от Джаксънвил, щата Флорида, била обезпокоена, че няма да получи достъп до услуги за аборт в бъдеще. Като лесбийка тя била обезпокоена и от анулацията на права на ЛГБТ общността в страната.

„ Всеки път, когато има огромно политическо решение с капацитет внезапно за промени всекидневието на американците, виждаме растеж на търсенето от двете страни на политическия набор “, разяснява Кели Кордс, създател на основана в Илинойс консултантска компания за приемане на ирландско поданство, която отбелязва растеж с 300% на запитванията в седмицата след решението за делото „ Роу против Уейд “.

Европа също

Европа също не е ваксинирана от политически и стопански разтърсвания. Еврозоната е изправена пред криза на фона на растящите цени на горивата поради войната в Украйна и инфлация, която се приближава до двуцифрен %. Крайнодесни партии набират известност в страни като Швеция и Италия. А правото на аборт към момента е противоречив въпрос в някои европейски страни, в това число Ирландия, където то беше предоставено преди четири години след съвсем цялостна възбрана. Жените в страната в този момент имат право да поставят завършек на бременност до 12 седмици след последния си цикъл, три седмици по-малко, в сравнение с във Флорида.

За американците концепцията за второ поданство, по мобилни или данъчни аргументи, не е нова. Но избирането на Доналд Тръмп през 2016 година накара повече хора да проучат този вид, разясняват редица компании. Последвали събития като стрелбата в учебно заведение в Увалде, щата Тексас, са довели до растеж на интереса.

„ Те не си потеглят безусловно незабавно, само че им харесва да имат този вид “, споделя Джули Шьофер, юрист по имигрантските въпроси в адвокатската фирма Schlun & Elseven в Германия, която е получила 300 запитвания за един уикенд след решението за делото „ Роу против Уейд “ по отношение на нормалните 50.

Служителите в адвокатската фирма на Шьофер са се утроили от двама на шестима тази година поради повишеното търсене.

Повече паспорти

Докато някои американци стават европейски жители по политически аргументи, други го вършат по финансови съображения.

47-годишният Луис Рейнолдс получил няколко паспорта, в това число италиански, поради бизнеса си като строителен бизнесмен. Работейки с компания, която му взела 10 хиляди долара за целия развой, той открил, че пра-прадядо му Луиджи Инфанте бил италианец и вследствие на това има право на италианско поданство.

„ Това е страховит метод за достъп до пазара на Европейски Съюз и също по този начин е занимателно да откриваш корените си “, споделя основаният в Ню Джърси бизнесмен.

Броят на американците, кандидатствали за второ поданство, е повишен четири пъти сред 2020 и 2022 година, откакто пандемията мощно ограничи пътуванията, сочат данни на основаната в Канада компания за поданство Arton Capital. 20% от клиентите на Arton в този момент са американци по отношение на едвам 2% преди две години.

„ По време на Коронавирус американците схванаха, че паспортът им, който не разрешава достъп до множеството страни в Европейски Съюз, не може да им донесе свободата, с която бяха привикнали “, разяснява Арманд Артън, създател на компанията. „ Хората търсят поданство на предшествениците си, тъй като не се постанова да заплащат нищо за разлика от визите против инвестиция “, добавя той, имайки поради програмата „ златна виза “, която предлага местопребиваване на хора, които влагат известна дума в мечтаната страна.

Намиране на корени

Макар че политическите разтърсвания вкъщи и стопански тласъци са били фактори за решението на Синди Шехан да потърси италианско поданство, научаването на повече за личната ѝ история било бонус.

След първична консултация, която посочила, че има право да получи италианско поданство, 61-годишната жена отпътувала за Салерно, с цел да получи документи, свързани с живота на прародител си, и разкрила палат с нейната моминска фамилия Макиароли.

„ Винаги съм знаела, че съм принцеса “, майтапи се тя.

Шехан, която преди време работела в софтуерната промишленост, се открила наскоро в Порто, Португалия, от Денвър, до момента в който чака италианското си поданство. Тя се зарадвала, че е разкрила метод да се свърже с предците си в Европа и няма самообладание да може да пътува и да се радва на добър живот с пенсията си, като в това време напусне страна, която счита за все по-опасна.

„ Съединени американски щати станаха толкоз нападателни и назадничави, а Европа е безвредна и по-евтина. Просто желая да се махна “, споделя Шехан.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР