Те импрегнират връхни дрехи, съдържат се в шампоани, покрития за

...
Те импрегнират връхни дрехи, съдържат се в шампоани, покрития за
Коментари Харесай

Кои са вечните химикали, използвани в производството и кога ще ги забранят?

Те импрегнират връхни облекла, съдържат се в шампоани, покрития за тигани, кутии за пица и други храни, само че евентуално са рискови за здравето

Толкова са устойчиви, че ги назовават " безконечни ". В Европейски Съюз обмислят да ги забранят, написа. Европейската организация по химикалите (ЕСНА) разгласява предложение на пет страни - Германия, Дания, Норвегия, Нидерландия и Швеция, в което те упорстват да бъдат неразрешени към 10 000 от така наречен безконечни химикали.

“Вечните химикали ” или перфлуороалкилирани химикали (PFAS) се употребяват в производството на голям брой предмети от бита - облекла, шампоани, тигани с тефлоново покритие, текстил и опаковки за храни, само че са извънредно устойчиви и съставляват риск за здравето.

Колко рискови са тези химикали?

Германската министърка на околната среда Щефи Лемке разгласи желанието си да постави завършек на замърсяването на природата с тези химикали. Според оценките на управляващите през идващите 30 години в околната среда ще попаднат към 4,4 милиона тона PFAS, в случай че не се подхващат ограничения, оповестява АРД, представена от.

Поради химичния си състав PFAS не се разграждат за доста дълъг интервал от време. Макар че това постоянно е потребно в практиката, то значи също, че тези химикали могат да причинят дълготрайни вреди на природата и на човешкия организъм. Има подозрения, че въздействат на размножителните качества у индивида и могат да провокират някои типове рак.

Проучване на Германската организация за отбрана на околната среда от предходната година откри наднормени количества PFAS в кръвта на деца и юноши. В отчета на организацията се показва, че при една четвърт от подрастващите концентрацията на тези субстанции в организма е била толкоз висока, че " към този момент не може да се изключи с задоволителна сигурност въздействието им върху здравето ".

Бизнесът подлага на критика предлагането

Петте страни показаха взаимното си предложение пред ЕСНА при започване на януари. През март ЕСНА ще ревизира дали предлагането е съвместимо с европейското законодателство. Ако това е по този начин, то ще бъде оценено от учени и резултатите ще бъдат предадени на Европейската комисия. В последна сметка 27-те страни членки на Европейски Съюз ще би трябвало да решат дали да забранят химикалите. Процедурата ще продължи години и възбрана може да бъде наложена най-рано през 2025 година.

Вносителите на предлагането плануват на бизнеса ще бъде даден период от 1,5 до 12 години, през който да се заместят въпросните химикали с други възможности. Германската асоциация на химическата индустрия разкритикува това предложение. Според нея веществата и тяхната приложимост би трябвало да се преглеждат и правят оценка поотделно, отбелязва АРД.

" Затова съгласно нас не е подходящо да се вкара обща възбрана на цялата група PFAS без диференцирана оценка, съобразена с съответното вещество и приложение. " В допълнение към въздействието върху хората и околната среда, при оценката би трябвало да се вземат поради и позитивните резултати, и икономическите изгоди, считат от асоциацията.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР